PUTOVANJA     24.01.2017.

Na listi želja u pasošu: ISTANBUL, grad večnih ljubavi

Istorija i tradicija turskog naroda, sve što simboliše Tursku, ali i dotiče druge kulture,smešteno je u centar grada Istanbula, jedinom mestu na svetu koje stoji na granici zapada i istoka, Evrope i Azije i simbolički predstavlja pomirenje suprotnih strana.

Najatraktivniji deo Istanbula, poznat kao istorijski centar je Stari grad. Trg Sultanahmeta, koji odiše duhom orijenta, okružen je najvažnijim istorijskim građevinama. Topkapi palata danas je pretvorena u muzej koji otvara hodnike najvećih vladara sveta.

U blizini palate nalazi se čuvena Aja Sofija, nekada crkva, potom džamija, danas je muzej velikog istorijskog značaja, koji predstavlja simbol ukrštanja dve vere. PlavaDžamija, smeštena na ovom trgu, najveća je đžamija u Tuskoj sa ukupno šest minareta. Izlazak iz Plave džamijevodi ka Hipodromu i Palati Ibrahim Paše, koja je prošle godine doživela obnovu i pretvorena je u Muzej Islamske umetnosti. Cisterna Bazilika, antička podzemna cisterna, smeštena je između Hipodroma i Aja Sofije, a u krugu Starog grada su Arheološki muzeji Istorijski muzej. Nedaleko od trga Sultanahmet, nalazi se Sulejmanije džamija– grobnica dinastije.

Ništa manje istorijski značajni nisu ni ostali delovi Istanbula, tako je oblast Bešiktaš poznata po Dolmabahče palati, koja je u 20. veku predstavljala rezidenciju turskog lidera, Ataturka.

Rumeli Hisar zamak, izgrađen 1453. godine, za samo četiri meseca, naredbom Fatih Sultana Mehmeda – Osvajača. Kora muzej, simbol hrišćanstva, smeštena u Edirnekapi, na istorijskoj granici Konstantinopolja i Vizantije, prva je crkva pretvorena u džamiju

Ono što turisti ne porpuštaju kada dođu u Istanbul je šetnja Galata mostom, koja će vas odvesti do čuveneGalata kulei trga Taksim. Muzika uličnih svirača, različiti ulični performansi, prijatno iznenađuju posetioce. Nemojte poropustiti priliku da uzivate u ukusu gumenog sladoleda i da se provozate najstarijim tramvajem.

Krstarenje Bosforusom daće vam jednu od najlepših slika Istanbula, a odvešće vas i do Devojačke kule, koja u sebi krije dramatičnu priču o zaključanoj princezi.

Istanbul je grad koji ima i mnogo prelepih parkova, najpoznatiji Gulhane parkje  bašta Topkapi palate, otvorena za posetioce, a ukoliko se odlučite da Istanbul posetite u proleće onda je Emirgan park pravo mesto za šatnju u vreme Lala Festivala.

Ćamliđa brdo sa izuzetnim pogledom na Bosforus, mostove i evropsku stranu grada, mesto za opuštanje u ukusu gozleme i kafe.

Pažnju dama najviše odvlači šoping, a Kapali Čaršijaje pravo mesto za kupovinu.

Probate nešto od specijaliteta iz turkse kuhinje: turski kebap, doner,iskender, kofte, lahmađun, pide, manti,neki su od predloga.

Gulluoglu je najpoznatija poslastičarnica u Istanbulu, osnovana 1820. godine, u svojoj ponudi ima preko 20 vrsta slatkiša sa šerbetom: baklava, burma, dolama, šekerpare, odaberite svoj ukus i prepustite se čarima istoka.

 

Fotografije: privatna arhiva

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ