KULTURA     25.04.2019.

Nagrada „Terpsihora“ Milanu Rusu

Povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi sve vidove igre u svetu, u jednom danu, u svim zemljama sveta, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru (CID) svetske organizacije UNESKO, nagradu i specijalnu pohvalu „Terpsihora“ 8. put dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.  Nagrada nosi ime Terpsihora po muzi iz grčke mitologije, koja je bila zaštitnica plesa i muzike.

Ovo prestižno priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre u 2019. godini biće dodeljeno Milanu Rusu, baletskom umetniku Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, a Specijalnu pohvalu Đurđiji Jelenković, apsolventkinji Instituta za umetničku igru.

Milan Rus

Ove godine tročlani žiri činile su: Ivana Milovanović, predsednik Beogradske sekcije CID – UNESKO, stručni saradnik u kulturi (predsednik žirija), Bojana Žegarac, prvakinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu  i Dijana Milošević, profesorka na Institutu za umetničku igru, osnivač i direktorka Dah teatra i pozorišna rediteljka.

Milan Rus je baletski igrač koji interpretira celokupan repertoar Narodnog pozorišta, od klasičnog i neoklasičnog do savremenog plesnog stila. Tokom bogate karijere sarađivao je sa brojnim domaćim i međunarodnim koreografima, izdvojili bismo samo neke od njegovih uloga: Salijeri u baletu Wofgang Amade, Mladić u La Capineri, Pevač u kultnom baletu Ko to tamo peva, Vrač u Posvećenju proleća, Arman u Dami s Kamelijama, La Mol u Kraljici Margo, Orfej u baletu Orfej u podzemlju.  U svakoj ulozi plenio je harizmom, upečatljivom pojavom i izvođačkom tehnikom visokog nivoa.

Ana Pavlović

Prva nagrada „Terpsihora“ dodeljena je Ani Pavlović, primabalerini Narodnog pozorišta u Beogradu, 2012.godine. Ana je igračica neizmernog kvaliteta i sa ulogama u najtežim klasičnim baletima, ali ni moderni stil joj nije nepoznat.

Svečanost povodom dodele nagrada biće održana danas u 12h, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ