ARHITEKTURA I ENTERIJER     07.02.2019.

Najpraktičnije biljke za kancelariju ili kuću


Promena rasporeda u kući, kancelariji ili dvorištu dokazano utiče na naše raspoloženje. Ove godine su sobne biljke dostigle zavidno mesto na listi modernih stvari. Osim lepote koje poseduju, mir kojima odašljaju ostavlja veći utisak. 
Zeleni listovi u prostoru su obavezni ukoliko se držite trendova. 

Neke od ovogodišnjih favorita koje enerijeristi preporučuju su: 

• Mikrofikus
Biljke koje biramo treba pozitivno da utiču na našu svakodnevnicu , uticajući antistresno na naš um. Upravo tako, bonsai fikus deluje. Raste do 30 cm. Ne zahteva puno nege. Potrebno je redovno zalivanje i podrezivanje radi oblika koji želimo. Ova biljka ima umirujući efekat. 

• Filadendron
Jedna od omiljenih sobnih biljaka, koja ni ove godine ne gubi svoje mesto na listi. Raste i do 120 cm, a oblik zavisi isključivo od rezanja, koje počinje kada biljka malo ostari. Toksična je za pse i mačke, pa je u tom slučaju treba izbegavati. S obzirom je biljka sa tropskih krajeva, zahteva veću saksiju, kao i ne toliko osunčan ugao. Neophodno je redovno zalivanje i brisanje prašine sa listova. 

• Sanseverija
U narodu poznatija kao „pera“, zbog svojih listova. Koristi se odavno u službi sobnih biljaka, kao i kancelarija. Osim vizuelne lepote, služi i za pročišćavanje vazduha. Raste do 30 cm, i može biti različitih oblika. Zaliva se jednom u dve nedelje i prija joj sunce. Važno je redovno održavati listove pamučnom krpom.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ