KULTURA     04.06.2019.

Najznačajniji muzeji u Srbiji koje bi trebalo posetiti

Uz bogatu i raznovrsnu istoriju kakvu naša zemlja ima, sagrađeno je nebrojano mnogo muzeja, gde svaki od njih prenosi priču za sebe. Svaki muzej je tu da nam pokaže šta se dešavalo u prošlosti kao i da eksponatima dokaže i pokaže sve ono što smo mogli da naučimo u knjigama. U nastavku se nalaze neki od muzeja za koje smatramo da bi trebalo obavezno posetiti.

NARODNI MUZEJ U BEOGRADU

Narodni muzej u Beogradu je osnovan 1844. godine 10. maja ukazom ministra Jovana Sterije Popovića. Od trenutka osnovanja ubrzo je postao zvanični reprezent države koji je svegodičio o snazi kulture Republike Srbije.  Sve je počelo prikupjanjem zbirki, uz rapidno stvaranje izlagačkog prostora izuzetne izdavalačke delatnosti.

Nakon što je posle rekonstrukcije muzej ponovo za javnost otvoren 2018. godine, u njemu možemo naći najznačajnija likovna dela, skulpture i stare spise naših poznatih umetnika. Po erama podeljeni izožbeni komadi nalaze se: Srpska vizantijska umetnost, Vizantijski, srpski i evropski novac, Kopije fresaka, poslevizantijska umetnost itd.

Muzej se nalazi u centru Beograda, i ako još uvek niste bili posetilac, obavezno svratite kada budete bili u blizini.

Narodni muzej u Beogradu

MUZEJ JUGOSLAVIJA

Ova muzejska institucija proučava i prezentuje različite predmete vezane za istoriju Jugoslavije. Osnovan je 1996. godine spajanjem Memorijalnog centra „Josip Broz Tito“ i Muzeja Revolucije. Kroz svoje programe direktno nam je prenešena kultura i sećanje jugoslovenske ideje, od nastanka do nestanka početkom devedesetih godina.

Inovativnim pristupom sačuvanim zbirkama i svedočanstvima o Jugoslaviji, posetiocima se pružaju autentični uvidi, saznanja i doživljaji kroz izlagačke, edukativne i interaktivne programe.

Muzej Jugoslavija

MUZEJ NIKOLA TESLA

Muzej Nikole Tesle je osnovan 1952. godine, smešten u Krunskoj uluci u Beogradu. Muzej ima stalnu postavku, gde je u jednom delu posvećena životu i radu Nikole Tesle,  a u drugom je predstavljen razvoj nauke o elektricitetu i magnetizmu. Najzanimljiviji deo je sa autentičnom dokumentacijom i radnim modelima Teslinih izuma, jer je moguće  aktivno učestvovanje u demonstraciji nekih od patenata Nikole Tesle.

Muzej Nikola Tesla

ZADUŽBINA KRALJA PETRA I KARAĐORĐEVIĆA

Kompleks Zadužbina Kralja Petra I Karađorđevića koji se nalazi u varošici Topola, sastoji se od Petrove kuće, mauzoleja dinastije Karađorđević, Krađorđevog grada, muzeja i vinogradareve kuće. Kompleks nam na bliži način dočarava  život iz vremena Kralja Petra I Karađorđevića, spise i oružje. U Petrovoj kući nalazi se likovna galerija i kancelarija Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića.

Zadužbina Kralja Petra I Karađorđevića

Mauzolej dinastije Karađorđević nalazi se na vrhu Oplenca uz koji su i prvi vinogradi koje je podigao Knez Aleksandar Karađorđević. Posetom ove građevine može se sići u kriptu gde je sahranjena dinastija Karađorđević, kupiti suvenire ili vino Kraljevske vinarije.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ