RAZVOJ DECE     07.05.2019.

Ne ispunjavajte deci svaki hir – za njihovo dobro je!Razmaženost kod dece upravo se javlja njihovom slobodom da požele šta god hoće i vašim dopuštanjem ili popuštanjem u vezi svega.

Bitno da je da svako dete zna gde je granica dozvoljenih zahteva. Ukoliko nemate svoj stav u vezi bilo kojih stvari, čak i banalnih, deca će to prepoznati i vrlo lako mogu to da počnu da koriste. Razgovor jeste ključ svega, ali se na delima vidi, tačnije deca vide koliko ste ozbiljni u svojim namerama.

Ne morate svaki put kupiti detetu šta god poželi, nekada je u redu da kažete da to trenutno ne može da dobije. Čak i ako ste u mogućnosti da mu odmah to priuštite. Kupite mu par dana kasnije, ali pričajte i razgovarajte sa njim. „Ne“ za decu je ponekad za njih najveći poklon.

Od malena treba učiti decu da sami sređuju svoje igračke i ispunjavaju svoje obaveze. Možete mu pomoći oko domaćeg zadatka, ali ne da vi pišete umesto njega. Na taj način stiče naviku i odgovornost za dalje.

Potpuna predantost deci ne prestavlja ispunjavanje svih želja, iako to možda svim srcem želite. Zarad ličnosti u kojoj vaše dete treba da izraste, postavite granice svuda gde smatrate gde treba da ih ima, ali se, takođe, postarajte da razume zašto je to tako.Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ