KULTURA     05.06.2019.

Ne propustite predstavu „LORENCAČO“!

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu do sada su igrane tri predstave Alfreda de Misa, francuskog dramatičara, pesnika i romansijera. A 28. maja, na Sceni „Ljuba Tadić“, premijerno je izvedena nova postavka po njegovoj drami „Lorencačo“ u režiji Borisa Liješevića.

U predstavi igraju: Marko Janketić, Branislav Lečić, Sloboda Mićalović, Milena Vasić, Milan Marić, Miodrag Dragičević, Petar Benčina i Andrija Kuzmanović. Za scenografiju je zadužen Gorčin Stojanović, kostime – Maria Marković Milojev, a za muziku Anja Đorđević.

“ Predstava govori o sistemu koji proizvodi nemoral, o pojedincu koji pokušava sa time da se nosi, da živi u nezdravom društvu kojim vlada korupcija, nepotizam, tiranija, o ljudima koji ne znaju da se nose sa time i pokušavaju da promene sistem “ , rekao je reditelj Boris Liješević.

Komad ima uporište u istorijskom događaju. Naime, firentinskog vojvodu Aleksandra di Medičija ubio je 1537. godine njegov rođak Lorencačo – svodnik i doušnik, najznačajniji potkazivač političkih neistomišljenika. Lorencačo je zatim pobegao, pokušao da okupi prognane ljude iz Firence i organizuje pobunu. Međutim, nije naišao na podršku, pa je nastavio da beži.

„Nikome nije bio jasan njegov čin. Da bi ga objasnio, napisao je esej u kome je ukazao na to da je tiranoubistvo bila njegova dužnost prema sebi i prema otadžbini. Napisao je da je njegov san bio da pomogne republikancima da uspostave zdravo društvo, u čemu nisu uspeli, pa je ovaj čin ostao upamćen kao neuspeli politički atentat“, zaključio je Liješević.

On objašnjava da je Lorencačo bio mlad, spokojan, pun vrlina, ali na večnu žalost sebi zaželeo je da bude i veliki. To ga je koštalo duše, vere u život i ljude. A taj gubitak vere, prema njegovim rečima, glavna je poruka komada.

Prenosimo vam i jednu anegdotu vezanu za sam nastanak drame. Naime, godine 1830. komad „Venecijanska noć“ Alfreda de Misea doživljava debakl u pozorištu i već nakon prve reprize biva skinut sa repertoara. De Mise tada odlučuje da više neće pisati drame za izvođenje, već samo za čitanje. U to vreme je bio u vezi sa Žorž Sand, koja mu je dala da pročita jedan tekst o Lorencaču. De Mise se u gluvo doba noći vratio i rekao joj: „Ovo je genijalno, ja ću o ovome da pišem komad“. Na to mu je ona rekla: „Šta, opet ćeš pisati za pozorište?“. „Da“, kazao je on, „ali rešiću se dva pozorišna elementa koji me frustriraju – glumaca i publike“. Tako, 1834. Godine, nastaje komad „Lorencačo“.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ