TELO     08.12.2020.

Nega tela u zimskom periodu

Iritacije kože u zimskom periodu i kvalitetna nega tela

Budući da je hladan zimski vazduh vrlo suv, koža u izvesnoj meri gubi vlagu jer njena prirodna lipidna barijera biva narušena. Usled toga sa površine kože isparava veća količina vode nego inače. Tada koža počinje da zateže, peruta se, svrbi, sklona je nastanku ekcema i dermatitisa, dok postojeći prošireni kapilari postaju izrazitiji. Osobe koje pate od psorijaze imaju daleko više tegoba u zimskom periodu i obično moraju da prilagode terapiju. 

Koži lica i tela ne prija prelazak iz toplih stanova i kuća na hladnu ulici jer je temperaturni šok čini poroznijom. U kućnim uslovima zimi je važno održavanje zadovoljavajuće vlažnosti vazduha jer se grejanjem vazduh značajno suši. Ovlaživača vazduha ima na tržištu, ali ih lako možete napraviti i sami sa posudama sa vodom ili mokrim tkaninama. 

Čuvanje kože odećom 

Kada je napolju hladno i vetrovito vreme najbolji način da zaštitite kožu od loših uticaja je da je prekrivate odećom. Dobre rukavice, šalovi, kape i topla odeća zaštitiće kožu u najvećoj meri. Ipak tu nije kraj priči o zaštiti kože. Da bi se koža zaštitila neophodno je prilagoditi spoljnim uslovima i svakodnevnu negu. 

Tuširanje ima prednost

Dugotrajne kupke su vrlo prijatne kada se osoba „nakupi zime“, ali imaju veliku manu a to je posledično isušivanje kože. Dug boravak u toploj vodi u prisustvu sapuna ili kupke rastvara zaštitni lipidni omotač kože i čini je vrlo podložnom isušivanju. 

Umesto dugog kupanja daleko je efikasnije tuširanje mlakom vodom uz neki hidratantni ili uljani gel za tuširanje. Takođe, antibakterijske sapune valja izbegavati jer značajno isušuju kožu. Sredstva za hidrataciju u vidu krema, mleka i losiona treba koristiti odmah nakon tuširanja i pranja ruku. 

Zaštita od sunca u zimskom periodu

Zimsko sunce ume da prevari, naročito kada se nalazite na višoj nadmorskoj visini, gde je i UV zračenje veće. Sunčevi zraci se reflektuju na snegu i imaju znatno negativniji efekat na kožu nego obično. Kreme i losione za zaštitu od sunca treba koristiti svakodnevno na delovima tela koji su otkriveni (lice, vrat, ruke). Na taj način se efikasno sprečava nastanak fotooštećenja kože u vidu fleka i prerano starenje kože. 

Kvalitetna hidratacija kože

Na kraju ipak najbitnija stvar u vezi zimske nege tela – hidratacija. Da bi koža tela bila pripremljena za kvalitetnu hidrataciju potrebno je povremeno (bar jednom u dve nedelje) koristiti piling. To može da bude piling za telo koji objedinjuje i gel za tuširanje, neki poseban piling ili neki koji ćete napraviti sami. Najbolje su se pokazali pilinzi koji ne sadrže previše abrazivne i krupne materije, već one finije potpomognute voćnim kiselinama i biljnim uljima. 

Na čistu kožu treba bar jednom dnevno, a najbolje ujutru i uveče, naneti preparat za hidrataciju. To je najčešće hidratantni losion za telo. Kvalitetni losioni za telo sadrže brojne hidrirajuće sastojke, kao što su blaga i lako upijajuća biljna ulja, materije koje razmekšavaju kožu, hijaluronsku kiselinu i biljne ekstrakte. Namenjeni su svim tipovima kože i ne ostavljaju iza sebe mastan trag, već fino hidriranu i jedru kožu. 

Mleko za telo, u odnosu na losion za telo, sadrži znatno više ulja jer i jeste pravljeno na uljanoj bazi. Namenjeno je suvoj i osetljivoj koži koja zimi mnogo pati od isušivanja. Često sadrže avokadovo i/ili arganovo ulje, kao i ši buter. Teže se razmazuju u odnosu na losione, ali su značajna brana isušivanju kože.  

Ulje za telo je još jedna opcija kao idealna nega tela u zimskom periodu. Najčešće se koriste uljani preparati, odnosno mešavine ulja koje su bazirane na arganovom, bademovom ili sojinom ulju. Često im se dodaju i eterična ulja koja imaju sjajno terapeutsko dejstvo na suvu kožu. Ulje za telo daje najbolji efekat ako se nanosi na vlažnu kožu nakon tuširanja, čime se postiže dugotrajniji efekat. 

Najkvalitetnije preparate za negu tela u zimskom periodu renomiranih svetskih proizvođača možete naći na sajtu prodajakozmetike.com.  

Takodje Bellissima Shop nudi veliki izbor vrhunske kozmetike, a za frizerske salone profesionalne alate.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ