SAVETI     26.04.2017.

Neka vaše dete zavoli učenje uz ove trikove

Roditeljstvo je koliko najlepša, toliko i najodgovornija stvar na svetu. Pred svakim roditeljem stoji životni zadatak da se stara o svom detetu i da mu da pravo usmerenje. Odrastanje deteta, osim njegovog fizičkog razvoja, podrazumeva sticanje iskustva, odnosno učenje. Od prvog dana kada smo uzeli svoju bebu, mi počinjemo da je učimo.
U najranijem dobu to se pre svega odnosi na stvari kao što su oblačenje, kupanje, zatim učenje na nošu, učenje pojmova itd., ali i nekih duhovnih vrednosti poput empatije, razumevanja, strpljenja, osećaja za pravdu, prijateljstva..


Stručnjaci redovno ističu da je zdrava i dobra komunikacija najbitnija za normalan razvoj svakog deteta. Međutim, ni roditeljima nije lako da pronađu uvek rešenja za sve poteškoće na koje nailaze prilikom vaspitavanja i odrastanja njihove dece.
Sa polaskom u školu, često se dešava da naši mališani ne prihvataju školske obaveze baš najbolje, pa ti problemi počinju da opsedaju mamu i tatu, koji vremenom postaju sve manje optimistični. Ali dragi roditelji, za sve postoji rešenje.
Ključ svega je da prilagodite svojim klincima novu obavezu ne kao moranje, već kao nešto što je sastavni život svakog čoveka, i da im objasnite zašto je važno da se obrazuju i idu u školu uopšte. Ovi saveti vam mogu pomoći u tome kako da vaše dete prevaziđe odbojnost prema učenju:

1. Pokažite detetu pozitivan stav o obrazovanju. Ono što mi govorimo i radimo u našim svakodnevnim životima može da im pomogne da razviju pozitivno mišljenje prema školi i učenju. Pokažite deci vrednost obrazovanja i njegovu primenu u svakodnevnom životu. Na primer: kada odete u prodavnicu i kupite svom detetu slatkiše, objasnite im da ne biste mogli kupiti da ne umete da računate, a da to znate sahvaljujući tome što ste naučili u školi.
2. Podstaknite dete da čita. Pomaganje detetu da postane čitalac je najvažnija stvar koju možete učiniti kako biste mu pomogli da uspe u školi, ali i u životu. Čitanje pomaže deci u svim školskim predmetima. Šta više – to je ključ za celoživotno učenje. Ako dete voli samo jednu knjigu, probajte da mu pronađete još neku koja je slična. Kako biste zadržali što više pažnju na čitanju, možete se smenjivati. Jednu stranicu pročitajte vi, a drugu on/ona.
3. Pokazujte entuzijazam za interese svog deteta, i podstaknite ga da istražuje teme koje ga fasciniraju. Ako ga zanimaju konji, nudite mu priče o jahanju, ili izazovite da pronađe pet činjenica o konjima u enciklopediji. Na taj način podstičemo interesovanja dece.
4. Slavite njihova školska dostignuća, bez obzira koliko mala bila. Pročitanu ili prepričanu knjigu nagradite nečim što vašem detetu pruža zadovoljstvo. Time ćete pojačati pozitivnu energiju koja će ga inspirisati da zadrži izazov učenja.
5. Pomozite detetu da organizuje svoje školske obaveze i zadatke. Tako ćete uvek biti u toku njegovog rada. Ako mu zadatak izgleda previše zastrašujuć, više vremena će provesti brinući nego što će naučiti. Redovno proveravajte da li se vaše dete oseća preopterećenim.
6. Podstičite učenje sa razumevanjem. Budite interesovanje u deci kako mogu da povežu znanje koje usvajaju, sa prethodno naučenom lekcijom, ili kakve veze ima sa svakodnevnim iskustvom. Nek pronalaze veze gde bi mogli da primene znanje iz škole u životu.
7. Deca koja doživljavaju povremeno saosećanje od strane roditelja, češće preuzimaju odgovornost nakon što se izjadaju ili privremeno odustanu od zadatka. Dajte detetu nekada iskren komentar tipa: „A da ti to onda ne uradiš, šta onda? Ako nije strašno, ostavi to,“ Ili „To je sigurno teško, ni ja to nisam volela da učim napamet.“ Takve situacije često dovode do toga da deca sama shvate da treba to da urade, i vraćaju se svojim zadacima sa više elana.

Najvažnije nam je da održimo odnos poverenja sa detetom. Pitanje „Kako je bilo u školi?“, ne treba da podrazumeva samo kako je prošao kontrolni zadatak ili koju ocenu je dete dobilo. Interesujte se za podjednako i za društveni život vašeg deteta dok je u školi i van nje. Slušajući „obične“ teme, otvaramo put poverenja; time ćemo pokazati da nam nije samo stalo do ocene, već do njih, pa ukoliko budu imali problema sa školskim obavezama, ali i bilo čim drugim, imaće poverenja da nam se povere o svemu što ih muči ili opterećuje. A kada znamo u čemu je problem, mnogo nam je jednostavnije da pronađemo rešenje.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ