PUTOVANJA     18.02.2017.

Neobična putovanja: Kapadokija, Turska

Koliko je samo popularnih destinacija kojes vakodnevno privlače našu pažnju na različitim bilbordima, prospektima, reklamama! A koliko je tek neotkrivenih kutaka planete ali i nekih od najpopularnijih država u kojima letujemo.

Jedan takav ,,kutak” je upravo Kapadokija!

Ukoliko ste radoznali, ukoliko znate da uživate u životu i ukoliko rado otkrivate neobične stvari-Kapadokija je pravi izbor za vas!

Ova neobična oblast smeštena je u današnjoj Anadoliji i predstavlja pravo iznenađenje za sve posetioce.

Na 200 km od Ankare, glavnog grada ove države, naići ćete na neobičnu dolinu.

Naziv Kapadokija na staropersijskom jeziku znači zemlja prelepih konja.

Danas je Kapadokija poznata po svojim neobičnim formacijama kamenja koji se nazivaju vilenjački dimnjaci.

Najpoznatija mesta Kapadokije su svakako Nevšehir, Avanos i Urgup. Ova mesta smeštena su u tzv. trouglu.

Čuveni muzej Goreme, mnogobrojne crkve od kamena, manastiri i još mnogo toga su pravo oduševljenje koje vas čeka u ovoj oblasti.

 

Nevšehir:

Ovaj gradić se smatra srcem Kapadokije jer predstavlja jednu od najbogatijih turskih provincija. Nevšehir ima stari i novi deo grada. U Starom delu se nalazi tvrđava, dok je Novi deo rezervisan za brojne restorane, Ataturkov bulevar i Lalecaddesi u kojoj se nalazi autobuska stanica. Čuveni kompleks džamija Damat Ibrahim Paša, kao i hamami koji se nalaze prekoputa,  nešto su što ne smete zaobići u Nevšehiru. Muzej Nevšehir biće prava poslastica za sve ljubitelje istorije.

Goreme:

Na svega nekoliko minuta od Nevšehira, muzej i na otvorenom su raj za oko i dušu i od izuzetne su važnosti za prirodne lepote Kapadokije. Goreme je religijski kompleks koji čine crkve sa najlepšim freskama u čitavoj regiji. Najbolje očuvana crkva je svakako Tokali Kilise.

Urgup:

Malo življe mesto koje vam nudi i dobar provod, ali i noćni život.

U Ugurpu ćete naći robu koju možete kupiti po znatno jeftinijim cenama u odnosu na ostatak zemlje. Brojni restorani, barovi, klubovi su ono što vam ovaj gradić može ponuditi.

Svakako, najzanimljivija stvar koja karakteriše ovo mesto jesu hoteli građeni unutar pećina.

Ono što najviše fascinira turiste jeste letenje balonom.Gomila šarenih balona iznad oblasti jeste svakako slika koja nas asocira na Kapadokiju. Ture balonom počinju kada izađe sunce a letite onuda kuda vas vetar nosi što vam pruža mogućnost da doživite Kapadokiju iz neobičnih perspektiva.

Prilikom posete ovoj regiji ne smete izostaviti degustaciju njihovih vina i hrane uz sve već navedeno.

 

Pa, ukoliko ste za avanture i otkrivanje lepote ovog dela planete-Kapadokija je pravi izbor za vas!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ