MODNI TRENDOVI     05.02.2019.

Nežan, a uvek zapažen – pliš

Kada su na pomolu hladniji dani, podrazumeva se da će topli i meki materijali biti dominantni. Pliš je svakako jedan od njih, koji pored ovih, ima još dosta karakteristika i pozitivnih aspekata. Simbol je glamura, raskoša, moći. A osoba koja ga nosi uvek će izgledati upadljivo, odvažno, smelo i nesvakidašnje.

Pre industrijalizacije, pa čak i danas, pliš važi za jedan od skupljih materijala za izradu. Razlog tome jeste što on predstavlja vrstu tkanog materijala, koji nastaje istovremenim spajanjem dva materijala različite debljine. Pa i ako deluje neistinito, zbog samog procesa stvaranja, skuplji je od svile. Godinama unazad dominira modnim pistama, ateljeima poznatih modnih kreatora, crvenim tepihom i sl. 

Efekat koji se postiže zaista je neverovatan, a širok je i spektar stilskih mogućnosti koje nudi. Ipak, moramo biti vrlo oprezne prilikom kombinovanja jer svakoj kombinaciji daje posebnu težinu. Iako u umetnosti zvanično nema preterivanja, sam po sebi je i te kako dovoljan, pogotovo kada je celokupan outfit od pliša. Pojedinačne plišane komade možemo kombinovati sa nešto „blažim“ i jednostavnijim materijalima, takođe kada želimo da naizgled „običan“ outfit ne bude monoton. Posebno se ističe njegov spoj sa čipkom. Pliš je zaista elegantan na jedinstven način, te sa njim ne treba preterivati ni kada je aksesoar u pitanju. Preporuka je da to bude nešto suptilnije, smernije, poput nepogrešivih klasika – prstenja, minđuša ili ogrlica sa priveskom od belih bisera, poludragog kamenja, kristala i sl.

Pliš svakako dominira kada su u pitanju večernje kolekcije, bitni događaji, bilo koje svečanosti… Gotovo da nema butika gde ne možemo izabrati plišanu haljinu, odelo, elegantne zvonarice za neku od takvih prilika. Preovladava i u odeljku čizama, sandala, torbi, šešira…

Iako je ova tkanina po mišljenju i ukusu većine ljudi standardno rezervisana za večernje komade, primenu jednog takvog komada vidimo i u dnevnim i u večernjim varijanta – a to je plišani sako/blejzer. Brojne su varijacije na temu, tako da možemo odabrati model sa plišanim kaišem oko struka, smoking kroj, strukirani ili neki kežual koji ne prati liniju tela.

Za klasičan outfit, odlično pristaje uz belu košulju, pantalone na crtu i salonke. A primena koja za sve nas može predstavljati iskorak, obuhvatala bi uske farmerke, običnu majicu ili prozirnu bluzu, obuću sa potpeticom i neku efektnu torbu (po mogućstvu različite boje u odnosu na celokupan outfit).

Crna boja karakteriše pliš i to je svima dobro poznato, mada su se ove jeseni i zime teget-plava, smaragdno-zelena i boja crnog vina našle u ormarima mnogih od nas. To je ujedno i savet za boje pliša, kada smo u prilici da biramo. A po mišljenju pravih modnih stručnjaka, i boje koje održavaju njegovu otmenost i luksuz na nivou koji zaslužuje.

Ovaj materijal svakako da sa sobom nosi određenu „strogoću“ sa stilske strane, ipak spaja i ostale materijale i stilove, koji na prvi pogled deluju nespojivo. Dopušta nam da se ponekad malo i zaigramo, da ispoljimo svoju kreativnu stranu i pokažemo smelost.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ