KULTURA     29.06.2020.

Nikoli Radanoviću priznanje za širenje kulture Kosova i Metohije! Menadžer sa misijom!

Na reci Savi, u neposrednoj blizini ušća u Dunav, na udaljenosti nekoliko kilometra od centra Beograda, na nekadašnjem ostrvu, danas poluostrvu Adi Ciganliji koja krasi listopadnom šumom i livadama, u saradnji sa Ferijalnim Savezom Čukarica održan je koncert posvećen velikom prazniku Srpske pravoslavne crkve – Vidovdanu. Danu od velikog kulturnog i patriotskog značaja za srpsku istoriju i Kosovo i Metohiju. Vidovdan predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima od 1389. godine, te je prema mišljenju istoričara ovaj datum jedan od temelja kolektivnog identiteta srpskog naroda.

Nikola Radanovic sa statuom Kosovke devojke
Nikola Radanović

Novinar i menadžer za odnose sa javnošću Nikola Radanović nepunih deset godina promoviše kulturno nematerijalno nasleđe Srbije prevashodno stvarajući sa istaknutim umetnicima Republike Srbije.

Povodom Vidovdana uz moralnu podršku Opštine Čukarica Grada Beograda i manifestacije „Roštiljijada“ , koja se tradicionalno održava na beogradskoj Adi, na letnjoj pozorinici priredio je mnogobrojnoj publici sadržajan kulturno – muzički koncertni program.

Specijalnim učešćem najpoznatijih glasova Radio Beograda i Javnog servisa Srbije, program je dodatno oplemenjen.

Tako su se na početku programa predstavili poznati slikari i pesnici, potom vokalni solisti,, interpretirajući najlepše tradicionalne pesme snimljene za trajni arhiv najstarijeg radija na Balkanu.

vokalni solisti

Povodom nesvakidašnje organizacije i realizovanog programa, Radanoviću je od strane predstavnika F.S.Č. uručeno priznanje u vidu zlatnog pehara sa likom Kosovke devojke za širenje kulture Kosova i Metohije. Tim povodom on se obratio prisutnima sledećim rečima:

„ Poštovana publiko, vaši osmesi govore više reči. Kulturni radnici koji su danas govorili i pevali o Kosovu i Metohiji, želeli su da vam još jednom kroz program koji sam na moje zadovoljstvo pripremio, približe pričom i pesmom istorijske činjenice, srpsku tradiciju i igru zato što je svakako njihova misija negovanje tradicionalne – narodne muzike Srbije, s obzirom na to da su ostavili trajne snimke za sva vremena! Video sam da ste uživali, a i ja sam sa vama! Pehar sa likom Kosovke devojke odnosno Jelice Musić, sestričine srpskog kneza Lazara, u meni zaista budi emocije prema našoj domovini, kosovskim mučenicima i svemu onome čime bi trebalo da se ponosimo kao građani naše Republike Srbije. Dugi niz godina se tokom juna održavaju vidovdanske svečanosti i sabori kulturnog stvaralaštva na kojima se zapravo neguje folklorna baština cele zemlje. Današnjim koncertom verujem da smo dali doprinos svemu tome, sa željom da se uskoro sretnemo na nekom od predstojećih dešavanja. Ovo priznanje nosiće posebno mesto u mom srcu.“

Beogradsku 11. Roštiljijadu podržali su Grad Beogad, Gradska Opština Čukarica, Turistička organizacija Čukarica, Institut za transfuziju krvi Srbije, Ada Ciganlija i drugi prijatelji.

Informacije o podršci su preuzete sa zvaničnog plakata na Fejsbuk stranici F.S.Č. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ