DIJETA     30.09.2020.

Niskokalorične namirnice koje možete jesti bez griže savesti!

Nemojte se iznenaditi, zaista postoje niskokalorične namirnice koje možete opušteno jesti bez da brinete o kilaži. To su tzv. namirnice sa negativnim kalorijama. Pored toga, važno je da budete siti. Kada ljudi drže dijete, a nisu dovoljno informisani, najčešće se žale da su stalno gladni. Srećom, niskokalorične namirnice nisu u manjini.

Ovsena kaša

Beta glukan koji se nalazi u sastavu ovsene kaše smanjuje apetit. Ovsena kaša kontroliše krvni pritisak i šećer u krvi, ali i umanjuje holesetrol.

Povrće koje spada u niskokalorične namirnice

Krastavac– Ako ne pijete dovoljno vode, jedite krastavce, jer 90 odsto njihovog sastava čini voda. Voda koja se nalazi u krastavcu pročišćava organizam.

Spanać– Ovo povrće vrlo je bogato proteinima, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem. Spanać nema masnoće u sebi, a činija sadrži oko 20 kalorija. Pored toga što je vrlo ukusan, on vam daje i dovoljnu dnevnu dozu vitamina  A, B i C!

Grašak– Zahvaljujući visokom nivou proteina i vlakana, grašak će vam podići nivo energije. Pozitivno deluje na zdravlje srca i umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tikvice– Svi  koji ste na dijetama ili  vodite računa o ishrani, ne morate da se plašite tikvica tako da napravite slobodno veliku porciju.  (Imajte na umu da 1kg tikvica ima manje od 200kcal) 

Voće koje spade u niskokalorične namirnice 

Jabuke– Čuli smo već mnogo hvalospeva na račun ovog voća, tako da je vrlo jasno koliko su jabuke zdrave, a ne goje.

Šljive–  One mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od dijebetesa tipa 2

Smokve–  Premda sveže smokve nisu dostupne tokom cele godine, sušene smokve jesu. One pomažu pri mršavljenju. Osim što su bogate vlaknima, one imaju i malo kalorija. Jedna ima 47 kalorija. A dobijete i samo 0,2 grama ukupne masti po smokvi. 

Limun– Kada se koristi limun za mršavljenje, dodaje se cimet, jer ubrzava metabolizam, i med, za imunitet i bolji ukus. 

Borovnice– Na 100 grama sveže borovnice možemo pronaći 0g masti I 10g šećera. Borovnice imaju široku primenu, pravi se slatko, marmelada, sok ali i čaj od borovnice.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ