VESTI     31.10.2019.

NOĆ VEŠTICA – kako je nastao popularni praznik?

Iako se kod nas praznik Noć veštica ne slavi, mladi sve češće organizuju žurke ili maskenbale povodom Halloween – a. Šta je zapravo Noć veštica i kako je nastala?

Noć veštica – nastanak tog praznika

Prema legendi, Kelti su pre dve hiljade godina na prostorima Irske i Velike Britanije obeležavali kraj žetve i proslavljali Novu godinu prvog novembra. Po njihovom verovanju, u noći između 31. oktobra i 1. novembra duhovi mrtvih dolaze na Zemlju. Ovaj praznik obeležavao se maskiranjem u anđele, đavole i svece. Godinama se praznik razvijao i menjao, a krajem 19. veka nastala je tradicija gde su se ljudi maskirali i išli od kuće do kuće tražeći hranu ili novac. Kasnije u 20. veku zabave pod maskama raširile su se svuda po svetu i postale veoma popularne. 

Legenda o kovaču Džeku

Kovač Džek je bio poznat po svojoj domišljatosti, a legenda o njemu govori kako je uspeo da prevari đavola. Džek je u zamenu za piće ponudio dušu, a kada se đavo pretvorio u novčić, Džek ga je stavio u džep pored krsta, pa se on nije mogao vratiti u prvobitni oblik. Nakon obećanja da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Džek ga je pustio.

Nakon deset godina Džek je još jednom uspeo da prevari đavola zamolivši ga da ubere jabuku sa stabla. Na kori drveta je urezao krst, te ga đavo opet nije mogao uhvatiti. Ipak, kada je Džek umro, zbog grešnog života nije bio primljen u Raj, ali ni u Pakao. Đavo ga je poslao nazad, poklonivši mu komad uglja.

Kovač je u džepu imao repu koju je izdubio i stavio ugalj unutra. Od tada, on postaje lutalica koja, pokušavajući da nađe put do kuće, ide mračnim ulicama noseći repu u ruci i plašeći ljude oko sebe. S obzirom na to da se legenda godinama širila svetom i menjala, izdubljena bundeva je postala simbol Noći veštica.

Šta rade mladi tokom Noći veštica?

Najčešće aktivnosti koje su karakteristične za ovaj praznik su: kostimirane zabave, pravljenje lampe od bundeve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča. Praznik je najpopularniji u Americi, gde se na kostime, slatkiše i ukrase potroše ogromne količine novca. Posle Božića, Halloween je tamo najpopularniji praznik! 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ