DUH     09.06.2020.

Novi koncept antiaginga za žene preko četrdesete menja odnos žene prema sebi!

Antiaging za žene postao je potpuni hit u svetu! Antiaging za žene je međutim postao i sve popularniji kod nas, a upravo jedan program je apsolutni hit. Naime, taj program je osimisla Dragana Jovanović.

Dragana Jovanović je renomirani trener za lični razvoj,  life, health & business coach, joga instruktor i autorka bestsellera iz područja ličnog razvoja. Pre dve decenije napustila je profesiju pravnika  i krenula da radi ono što voli – posvetila  je svoj život i  profesiju razvoju tehnika ličnog razvoja.

Vaš novi Antiaging Body&Soul program namenjen je ženama 40 plus koje žele da osveste značaj energije, unutrašnjeg mira, balansa za kvalitetniji život. Kako izgleda taj program i kada se zene mogu uključiti u novi ciklus? 

Ja volim da kažem da su zdravlje i lepota u mladosti dar prirode, a u zrelosti – umetničko delo koje smo same stvorile. Antiaging program je program vežbanja, energizacije i opuštanja koji uspostavlja hormonalnu ravnotežu na prirodan način.  Namenjen je pre svega ženama koje žele da žive punim plućima i posle četrdesete. Program se sastoji od deset radionica na kojima se radi hormonalna joga, uči antistres tehnika Autogeni trening, a tu su i važna od predavanja koje se bave zdravom ishranom, zdravim načinom života i negom kože i šminkom posle četrdesete. 

Hormonalna joga se zasniva na terapijskim vežbama,  vežbama disanja i  energetskim vežbama koje imaju za cilj da kod svake žene koja učestvuje u program uspostave hormonalni balans.  Posebnim joga položajima u ovom delu programa  stimulišemo i balansiramo rad jajnika, štitne žlezde i hipofize.

Autogeni treningu po Šulcu ima za cilj da smanji stres, napetost i tenziju, da spusti nivo hormona stresa koji utiču na starenje. U Evropskoj uniji ovu tehniku lekari prepisuju pacijentima koji imaju simtome bolesti izazvane stresom i pokriveno je zdravstvenim osiguranjem. Autogeni trening se sastoji od osam procedura koje se ponavljaju svakoga dana. Cilj je da naučimo kako da živimo sa sa stresom, da umanjimo ili potpuno eliminišemo anksioznost, napetost, što spontano dovodi do izlečenje od bolesti koje su izazvane ovim simptomima.

Pored joge i antistres programa tu su radionice koje se bave zdravim načinom života, ishranom, negom i lepotom. 

Novi letnji ciklus Antiaging Body&Soul programa počinje u nedelju 14. juna i traje sve do 2. avgusta.

Po čemu je vas program drugačiji po svojem pristup antiagingu, u ondnosu na mnoge  programe koji pozivaju žene da se u njih uključe?

Antiaging Body&Soul program je program koji menja odnos žene prema sebi! Uvek mi je bila čudna  naša sklonost da ne cenimo lepotu dok je ne izgubimo, da smo nezahvalne prema zdravlju  dok nas ne napusti i da traćimo život dok ne shvatimo da smo ostarile… Iako, takođe, postoji  sklonost da druge okrivljujemo za sve to, niko drugi ne snosi posledice našeg odnosa prema sebi – osim nas samih. Dugogodišnji rad sa ženama mi je pokazao da mi same, svojim stavom, ponašanjem i razmišljanjem utičemo na to kako će godine delovati na nas. Mnogi simptomi koje pripisujemo godinama su posledice našeg odnosa prema sebi. Naučene smo da kada nam nešto „fali“ idemo kod lekara.  Svoje telo doživljavamo kao kola – kad počnu da lupkaju, da se gase i da otkazuju odvezemo ih kod automehaničara. I tu se završava odgovornost prema simptomima.  Antiaging za žene program nas uči da odgovornost  za svoje zdravlje, svoje raspoloženje, svoj nivo energije uzmemo u svoje ruke. Kada svom telu damo ono što mu je potrebno – ono se vraća u balans, a samim tim u zdravlje. 

Aniaging body&Soul program je najkraće rečeno program zdravlja i lepote. Kada kroz hormonalnu jogu svoje telo energizujemo, kada se opustimo od stresa Autogenim treningom i povedemo računa o tome kako se hranimo i spavamo, što radimo na radionicama “Brini o sebi – stavi sebe na listu živvotnih prioriteta” stvorile smo preduslove za zdravlje. A lepotu koja dolazi iznutra potrebno je da održimo pravilnom negom i šminkom, što je posebna tema Antiaging Body&Soul programa. 

U procesu ličnog razvoja propagirate primenu svakodnevnih rituala za uspeh i sreću iz Vašeg Body&soul programa. Koji su po Vama to rituali? Da li ih Vi lično primjenjujete? 

Navika i rituali daju osećaj da je sve pod kontrolom. Zato je pravljenje rituala – novih navika izuzetno važno. Cilj rituala je da svesno biramo da radimo stvari koje će nas podržati u tome da se osećamo dobro. Rituali daju neophodan ritam danu, pružaju stabilnost i osećaj da radimo nešto korisno za sebe i druge. 

Od rituala najvažnijim smatram jutarnji ritual. Kada pitam klijente kako započinju dan najčešće odgovaraju da uz jutarnju kafu surfuju po društvenim mrežama ili žure jer im je važnije da spavaju duže nego da dan započnu u miru. Iako realnost pokazuje da su danas ljudi više povezani sa društvenim mrežama nego sa sobom, ipak je za vaše dobro stanje važnije da se prvo ulogujemo u sebe a potom na internet. Opcija kada ujutru žurimo i oblačimo na stepenicama ili u liftu još je nepovoljnija za naše stanje stresa. Energija kojom započinjemo dan – boji ceo dan. Haos se retko završava zenom. Zato je jutarnji ritual moj najvažniji i nezaobilazni antistres alat kojim započinjem dan – velikom čašom prokuvane vode sa limunom,  jutranjim stranicama iz kojih su nastale moje četiri knjige I fb postovi, planom dana i vizualizacijom. 

U ovim danima posle korone, kada su mnogi izgubili ritam i možda osvestili da neke nove stvari žele da uvedu u svakodnevicu, posebno je važno da napraviti rutinu.  Brzina i stres nas brzo uzmu pod svoje ukoliko nemamo plan dana. U njemu treba uvek, pored poslovnih zadataka uneti vreme za odmor, vreme u kome ćete se bez mobilnog telefona posvetiti članovima porodice, nazvati roditelje i prijatelje. Ako nemate  raspored, možete po ceo dan da radite, bez da se pojavi trenutak za opuštanje. Ritual za odmor je važan deo vašeg svakodnevnog ritma. Ukoliko sami ne odvojimo vreme za odmor, ono se neće pojaviti! Odmor je deo rada i daje mu smisao.

Posebnu pažnju treba dati spavanju, koje nas resetuje, opušta i daje energiju za naredni dan. Kada usporimo i napravimo ritual pred spavanje, budimo se okrepljeni i imamo snage za dan koji je pred nama. 

Jedan od njih je i isključite se da biste se uključili u privatni život…. Šta to točno znači? 

Mi postajemo ono što najviše radimo, a kako smo najduže na poslu nismo ni svesni da često kod kuće i sa prijateljima menadžerišemo, delegiramo, da smo nestrpljivi, ubrzani i da svoj stres koji smo nakupili na poslu prelivamo na one koji su za njega najmanje zaslužni.  

Evo pitanja za vaše čitateljke: kako se ponašate u svom privatnom životu? Da li ste u glavi na poslu dok vam je telo kod kuće ili sa prijateljima na piću?  

Trenutak kada izlazite sa posla je trenutak u kome se menja uloga koju imate. Važno je da osvestite taj trenutak zato što po inerciji ostajete u pogrešnoj ulozi. Iako imate puno briga, nezavršenih poslova bilo bi korisno da ih ostavite na poslu, jer ionako ne možete da ih rešite brinući o njima.  

Usporite. Ukoliko usporimo, dajemo sebi mogućnost da sagledamo gde smo, da napravimo procenu našeg budućeg ponašanja i shvatimo šta nam je prioritet. Kada usporimo, mi se povezujemo sa sobom i postajemo svesni trenutka u kome živimo. Vraćanje u sadašnjost je osnova srećnog i uspešnog privatnog života! A jedan od alata je da to uradimo je da isključimo mobilni telefon od puta sa posla do kuće. Zato se ovaj ritual iskluči se (sa posla) i uključi se u život. 

Kroz nekoliko dana kreće novi ciklus Vašeg Antiaging za žene programa. Radi se o malo izmenjenom izdanju, radit ćete uzivo ali i preko ZOOM platforme. 

Iako sam uvek bila za rad “uživo”, doba korone je otkrilo i neke dobre strane, a to je rad preko ZOOMa. Kombinacija ova dva načina rada je odličan, jer zoom štedi vreme, daje mogućnost da radim sa ženama iz drugih gradova i da, ukoliko propuste, sa linka pogledaju radionicu ili čas. 

Podelite sa nama kako žene reaguju na ovaj antiaging program, šta ste dobili kao feedback na iskustvo prolaženja ovakvog programa?

Ono što je za mene najvažnije je da žene koje prođu ovaj program nastave da ga žive jer je ovo program za ceo život. Jednom kada naučite tehniku Autogenog treninga uvek ćete imati alat koji možete primeniti da biste upravljali stresom a ne on vama. Joga položaji, tehnike disanja su moćni alati energizacije i isceljenja i najbolja prevencija koju imate na dohvat ruke. Žene dolaze sa različitim temama tako da su iskustva različita ali najčešće je da imaju:  više energije, osećaj mira, stabilnosti, bolju pažnju, koncentraciju, lepšu i blistaviju kožu, kosu i nokte, gipkije i vitkije telo, bolji san, povećan osećaj radosti i unutrašnjeg zadovoljstva, smanjenje ili nestanak simtoma menopause  (noćno znojenje, valunzi, promena raspoloženja, nesanica, glavobolja, bolovi u zglobovima, povećanje telesne težine) i ono što se pojavljuje potpuno spontano uz sve ove benefite da žene menjaju svoj život na bolje, imaju snagu da iznesu tu promenu. 

Šta je Vaša lična Antiaging formula?

Sve što pričam u mojim programima – ja živim.  Naučila sam da prihvatam život i kada nije pravedan i da se radujem malim stvarima. Uz osmeh. Osmeh je bio i ostao najmoćniji eliksir mladosti koji imamo u sebi. 

Dragana Jovanović je renomirani trener za lični razvoj, diplomirana pravnica, učiteljica joge, jogičkog disanja, meditacije, Autogenog treninga, DV NLP trener, ICI life, business i health coach, teta i reiki praktičar, nacionalni ekspert iz oblasti rodne ravnopravnosti i pisac knjiga iz oblasti ličnog razvoja koje je izdala izdavačka kuća Laguna (“Sreča je u nama” I “Uspeh je u nama”). Osnivač je i vlasnica Life centra. Autorka je programa Body&Soul concept by Dragana Jovanović i antistres programa ZEN in Business i OFFICE Reset koji vodi za zaposlene ljude u mnogim korporacijama. Vodila je obuke osnaživanja žena iz oblasti lideršipa za državne institucije a sa svojim timom organizuje šestu godinu za redom besplatne događaje Dan za Vas koji imaju cilj da ukažu na važnost ličnog razvoja i rada na sebi.

Sve informacije o radu Dragane Jovanović i novom Antiaging program potražite na:

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ