INTERVJU     06.05.2018.

Novinarstvo iz prvog reda – Aleksandra Isailović, novinarka Kurira, intervju

Aleksandra Isailović je mlada i pre svega obrazovana devojka koja je prošla mnoga nedaća dok nije došla do posla koji je ispunjava.

Kao klinka najpre je maštala da upiše dizajnersku školu, nasledila je talenat za crtanje i slikanje od oca, ozbiljno se pripremala za srednju dizajnersku, ali nakon neuspešnog prijema i velike konkurencije se razočarala.

Upisala je smer aranžer u Trgovačkoj školi, jer je imala više predmeta iz crtanja.

Ljubav prema novinarstvu se rodila tokom te srednje. Pratila je sport kao mala, gledala utakmice i pokojni stric joj je govorio da bi bila odličan sportski komentator jer je znala sve igrače, ko za koji klub igra kao i pravila fudbala. Tada je Aleksandra znala da će biti novinar, ali nije bila usko orjentisana na sportsko novinarstvo, privlačilo je i modno, kao i zabava, naročito rad na televiziji.

Fakultet upisuje 2006.godine, diplomira 18. septembra 2012., poslednji ispit joj je bio „Evropska Unija“.

Čim je upisala četvrtu godinu studija ( novembar 2009) krenula je da volontira u Stilu, paralelno sa predavanjima i vežbama.

2013.godine sam počinje rad u Našim novinama i radi tu godinu dana.

Od 2014.godine do 2016 godine u Blicu online, ali kao administrator komentara, a s tim istim zaduženjem dolazi u Kurir gde napreduje u produkciju u kojoj je i danas.

O svom životu novinara i samom novinarstvu u Srbiji odgovorila nam je kroz par pitanja.

 

 • Završila si Političke nauke u Beogradu. Koliko smatraš da ti je fakultet pomogao u pronalaženju posla?

Nije mi pomogao koliko bi trebalo s obzirom na to da je ako ne najteži, onda svakako jedan od najtežih društvenih fakulteta. Mislim da je danas lakša prohodnost na privatnim fakultetima. Poznajem više diplomiranih novinara FPN-a koji ne mogu da nađu posao u struci, dok sa druge strane, neko završi kurs žurnalistike i zaposli se na televiziji ili u redakciji. Naravno da je sve stvar snalaženja, ali neke bitne  vrednosti su se danas pomalo izgubile. Zato mislim da je najteži izazov pronaći posao sa diplomom FPN-a, ali i najslađi.

 

 • Da li više voliš štampane medije, televizijsko novinarstvo ili onlajn?

 Novinarstvo je zanimljiv, kreativan i dinamičan posao u svakom obliku, ali i veoma odgovoran. Ja sam imala sreću da sam iskusila čari rada i u redakciji i pred kamerama.

Dok sam studirala više me je interesovalo televizijsko novinarstvo. Logičan ishod je da sam upravo na televiziji ispekla zanat, dok sam kasnije u štampanim i onlajn medijima, nadograđivala znanje i videla koliko je rad u redakciji zapravo uzbudljiv.

 • Trenutno radiš u Kuriru online-u, kako bi opisala jedan svoj radni dan?

Dinamičan i zanimljiv. Radim na rubrici Stars i Zabava, pišem vesti o estradi, pop kulturi, ženskim temama i raznim zanimljvostima. Kolektiv u redakciji je super, a to je jedan od preduslova za kvalitetan rad. Kurir ima višemilionsku posetu i zaista je neverovatan osećaj kada znate da vas čita cela Srbija!

 

 • Ko ti je najviše pomogao na tvom novinarskom putu?

Jelena Gajšek. Njoj dugujem veliku zahvalnost  jer me je na završnoj godini studija gurnula u vatru i dala priliku da napravim prve novinarske korake. Nikada neću zaboraviti moment kada smo joj ja i moja drugarica sa fakulteta poslale mejl da želimo da volontiramo u njenoj emisiji “Stil” na Studiu B i pozitivan odgovor koji je ubrzo usledio.  U Stilu sam provela nešto više od 3 godine, Jelena je veliki profesionalac i mnogo mi je pomogla  da novinarski sazrim. Nedavno sam je srela na jednoj premijeri, a rečenica koju je tada izgovorila ostaće mi urezana u pamćenje: “ Aleksandra, pratim šta radiš ,čitam tvoje tekstove i sve si bolja i bolja što je super”.

Zahvaljujući toj emisiji stekla sam i neka poznanstva koja su vremenom prerasla u prijateljstvo, pa je “Stil” i na taj način uticao na moj život.

 

 • Tvoj najzanimljiviji sagovornik?

Pokojni Nebojša Glogovac. Bila mi je čast upoznati ga, neponovljivi glumac, imao je neku posebnu energiju.. Pomenula bih još i Mariju Kilibardu, Gocu Tržan, Zvonka Markovića i Nelu Mihailović.

 

 • Šta ti je najzanimljviije što si radila?

 Izdvojila bih nekoliko TV priloga. Modna putovanja u Opatiju i Mađarsku, kao i reportaža iz Portoroža, bili su spoj lepog i korisnog, mnogo dobre energije. Ali najjači utisak na mene ostavio je intervju sa dizajnerkom rukavica Evicom Milovanov Penezić. Iako je to u suštini bio prilog koje smo ja i koleginica Olivera radile za ispit, Jelena Gajšek je odlučila da ga kasnije emituje u Stilu, pa je tako naša desetka ostala zabeležena na tv ekranima.

 

 • Da li među kolegama novinarima ima pravih prijateljstava ili ipak preovladava rivalstvo?

 Sujete postoji sujeta kao i u svakom poslu, ali naravno da ima prijateljstava.  Neke kolege sa fakulteta su mi prijatelji punih 12 godina.  Posebno bih pomenula koleginicu Miljanu Leskovac koja je pravi primer da novinari i te kako mogu nesebično jedni druge da pomažu i budu prijatelji.

 • Da li je bilo trenutaka kada si gubila nadu i razmišljala da odustaneš od novinarstva?

Jeste, pre nekoliko godina. Kada su se “Naše novine” ugasile nisam mogla ponovo da pronađem svoje mesto na novinarskom nebu, pa sam napravila pauzu od pisanja.

Iako mi se tada po glavi vrzmala jedna rečenica mog profesora  Veselina Kljajića koji je rekao : “Novinarstvo je lepo ako na vreme odustaneš”, nisam izgubila nadu i strpljenje se isplatilo.

 

 • Opiši nam novinarstvo u Srbiji?

Celokupna situacija u medijima i položaj novinara nisu ohrabrujući. Mislim da je danas novinarstvo dosta potcenjena profesija.  Kada sam upisivala fakultet bila sam toliko zaljubljena u taj poziv da me je bilo nemoguće odgovoriti. Ali nakon diplomiranja sam shvatila da nije baš sve onako kako sam zamišljala.

Međutim, ljubav prema ovoj profesiji je jača od svega.

 

 • Kako vidiš svoju karijeru za 10 godina?

Ne volim da idem tako daleko u budućnost jer kad planiraš nešto, život te obično demantuje. Ali što bi rekao profesor Kljajić: “Novinarstvo je stanje uma i odraz života”.

 

 • Ko je po tebi žena od stila u Srbiji?

Slađana Ivanišević i Bojana Rajić. Moram da spomenem i Draganu Ćosić, iako nažalost više nije među živima, ostala je upamćena kao elegantna dama koja je osvajala svojim stilom i profesionalizmom.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ