INTERVJU     06.06.2020.

“Obrazovanje jeste na prvom mestu, ali se ne završava danom dodele diplome.”, Sonja Lakić, urednik portala “Kurir”

Sonja Lakić je glavni urednik najčitanijeg portala u Srbiji, „Kurir“. Ima zavidnu novinarsku karijeru, a više puta se našla u ulozi urednika. Sonja Lakić završila je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, a specijalizaciju na Univerzitetu u Beogradu, dok je novinarsku karijeru počela u Večernjim novinama i AS-u.

Za naš portal pitali smo je koje poteškoće imaju uspešne dame u Srbiji, kako je zakoračila u svet medija i kako izgleda jedan radni dan urednice najčitanijeg portala.

1. Sonja, kako su izgledali Vaši prvi koraci u svetu medija?

Prve korake u ovom poslu napravila sam još tokom studiranja u Sarajevu, ali pravi susret sa profesijom i svim njenim zamkama i benefitima imala sam tek kada sam postala stalni član redakcije dnevnih novina. Sve ono što sam tada doživljavala kao teži put i često se pitala da li sam kažnjena da od početka – morala sam sama da tragam za informacijom, sagovornicima i fotografijama, pa da te tekstove opremim i objavim – danas vidim kao skupu, ali i neophodnu školu koja je bila teža od fakulteta. Tek sada vidim da je taj put (bez veze i protekcije) bio temelj za moju dugotrajnu karijeru. Potvrda za tu dugotrajnost jeste, između ostalog, i to da smo samo nas dvoje, kolega u Sarajevu i ja u Beogradu, od brojne ekipe sa kojom smo zajedno počinjali, ostali u ovom poslu.    

“Prve korake u ovom poslu napravila sam još tokom studiranja u Sarajevu.”

2. Sa kojim poteškoćama se danas nosi jedna uspešna, poslovna dama u Srbiji?

Sa svim onim poteškoćama sa kojima su se nosile i naše bake i naše majke i to će na Balkanu uvek tako biti. Od žene se očekuje da može sve, onaj ko hoće da vam nešto zameri naći će svaku sitnicu, a pohvale ne očekujte. Zato su žene odvajkada pa i danas često morale da rade duplo više od svojih kolega da bi njihov rad bio cenjen i prihvaćen. O tome svedoče i zvanične studije i nema veze kojom profesijom se bave.  Očekuje se od vas da po ponašanju i izgledu budete prava dama, a u rešavanju zadataka jurišnik. Dakle, nije tačno kad kažu da je dovoljna plava kosa i visoke štikle, jer na kraju svaku od nas pozicionira rezultat na semaforu.  

3. Kako izgleda jedan Vaš prosečan radni dan?

Moj radni dan počeo je  pre deset godina i još traje. Šalu na stranu, posao je takav da zaista imate utisak da dan nema ni početka ni kraja, pa tako borba na medijskom nebu i pozicioniranje sajta na Gemius listi traje i dan-danas. Kao i u drugim profesijama, kada ste na odgovornom mestu, radno vreme ne postoji. To posebno važi za rad u digitalnim medijima kada se svaka sekunda razlikuje od prethodne. Od 6 sati ujutro, svi uređaji na kojima pratim vesti su uključeni i kreće akcija. Ako je dan običan, završićemo iza ponoći, ako nije zaboravićemo kad smo ustali, jeli ili popili kafu. Ipak, bez obzira na svu trku tokom dana, važno je i s kim radite i s kim možete i da se nasmejete i iznesete posao.    

“Od 6 sati ujutro, svi uređaji na kojima pratim vesti su uključeni i kreće akcija.”

Novinari koji rade na sajtu kurir.rs odlično podnose pritisak, izuzetno su brzi, brzo rade i brzo razmišljaju, jer to posao traži od njih.  Ali moraju da poseduju i druge veštine, pre svega pismenost – kulturu govora i pisanja. Lektora nemamo niti smo ga ikada imali, jer za njegove intervencije nema vremena. Od prvog dana, znači već 10 godina, zajedno sa mnom sajt kreiraju Snežana Pijevac, Danijela Vujsić, Mladen Radulović i Petar Pašić. Svakako treba istači zasluge našeg izvršnog direktora Predraga Roganovića, koji je od starta sa nama i koji nam otkriva tajne digitalnog novinarstva. 

“Moj radni dan počeo je  pre deset godina i još traje.”

4. Kako vi opisujete medijsku sliku u Srbiji?

Medijska slika u Srbiji ne razlikuje se mnogo od one u svetu. Borba sa lažnim vestima, trka za svaki minut i opravadavanje poverenja svakog čitaoca je ono što je zadatak svih medija danas na ma kom meridijanu bili. Dakle, kao i svuda u svetu, internet je toliko ubrzao život običnog čoveka da se to najviše vidi upravo u medijima. Svako se bori za svoj deo kolača, ali publika ipak prepoznaje kredibilitet. Na medijskom nebu opstaju oni koji uspevaju da drže korak sa promenama i tehnologijama koje moderno vreme nosi, neodustajući od osnovnih načela i pravila profesije. 

“Medijska slika u Srbiji ne razlikuje se mnogo od one u svetu.”

5. Da li možemo nešto novo očekivati kada je portal Kurira u pitanju?

Čitaoci Kurira već znaju da će kod nas svaki dan naći nešto novo i zanimljivo. Ali, uskoro ćemo im predstaviti i novi sadržaj koji će biti naš inovativni odgovor na ono što publika traži. Ostajemo istrajni i dosledni, ali donosimo i sadržaj kojim postavljamo nove standarde u izveštavanju .   

6. Uz koje novine volite da pijete kafu, a da to nije Kurir?

Kurirom počinjem i završavam dan, ali pratim sve ostale medije u Srbiji i u svetu,jer je to sastavni deo mog posla. Prateći dešavanja u svetu zbog posla često se zadržim na tekstovima koji su meni privatno interesantno. Volim da pročitam biografije poznatih, prelistam “ženske” magazine i privuku me teme o zdravom životu.    

“Kurirom počinjem i završavam dan, ali pratim sve ostale medije u Srbiji i u svetu,jer je to sastavni deo mog posla.”, kaže urednica Sonja Lakić

7. Savet za mlade ljude, koji tek koračaju ka svojim velikim uspesima?

Obrazovanje jeste na prvom mestu, ali se ne završava danom dodele diplome. Diploma je važna, ali ne i dovoljna da se izborite sa svim izazovima koji su pred vama na tom putu. Svaka prepreka, svaki sukob pa čak i pohvala koja dođe od ponekad neostvarenih ljudi i način na kojim izaberete da se s tim nosite biće vam mnogo veća lekcija od najtežeg ispita na fakultetu. Stalno morate raditi na sebi, čuvati svoje dostojanstvo, samopouzdanje i samopoštovanje, biti siguran u sebe. Ne upadajte u teorije zavere, ali pročitajte priču o gluvoj žabi i onu dajte Bogu tri dana. Radite posao koji volite i birajte okruženje koje će ceniti vas i vaš rad, jer svaki minut proveden u drugačijem ambijentu je zauvek potrošen. 

“Diploma je važna, ali ne i dovoljna da se izborite sa svim izazovima koji su pred vama na tom putu.”, istakla je Sonja Lakić

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ