ZANIMLJIVOSTI     01.07.2019.

Obrazovanje kod dece – Šičida metod

Makoto Šičida, čuveni japanski profesor, tvrdio je da je nephodno raditi sa decom od starta i da je predškolsko obrazovanje najbitnije. Osmislio je lični metod, kako bi razvio kod dece desnu hemisferu mozga, postepeno radeći i na levoj. Ova metoda vaspitanja je osim na Istoku, sve više primenjena i na Zapadu, priznata je u mnogim zemljama.

Makoto Šičida

Šta je Šičida metod?

Makoto Šičida radi sa decom do 6 godina. Cilj je da iskoristi desnu hemisferu mozga koja je u to doba najaktivija. Osnovao je sopstvenu školu, u kojoj radi sa najviše šestoro dece u trajanju od 50 minuta.

Postoje metode i redosled po kojim se radi, a to predstavlja:
1. Vežbe disanja
2. Sugestiju
3. Pozitivan stav

Kako se primenjuje Šičida metod kod kuće?

• Najbolje je metodu raditi svakog dana u isto vreme. Kao i sve ostalo, počinje se lagano. Treba početi sa omiljenom pesmom, dok detetu govorite koji je dan u nedelji i kakvo je vreme.

1. Uključite laganu muziku, smestite se udobno i opustite. Ukoliko radite sa bebom, okrenite je ka sebi.
2. Gimnastika za oči – uzmite neku stvar i pomerajte je levo – desno, gore-dole. Učinite to zanimljivim tako što možete uzeti zvonce i u isto vreme zvoniti.
3. Trening mašte – mlađoj deci možete pokazivati kako se neka životinja ponaša (kako spava, jede…). Starijoj deci pričate dok oni zamišljaju. Trudite se da pomenete što više detalja.
4. Vežba ,,lopta energije“ – napravite imaginarnu loptu, kotrljajući je među dlanove. Sipajte u zamišljeni pehar i popijte.
5. Vežba ,,telepatije“ – postavite dete blizu sebe i zamislite neku stvar, zamišljeni poklon detetu, i mentalno pošaljite. Zatim, pitajte dete šta je dobilo.
6. Vežba ,,disanja“ – za mlađu decu napravite od papira životinju sa krilima. Motivišite dete da duva u igračku da bi životinji omogućilo da leti. Sa starijom decom zamišljajte stvari i duvajte u njih.
7. Igre za razvoj fotografskog pamćenja – napravite ili kupite iste sličice sa različitom bojom detalja i pokazujte slike detetu od par sekundi, do pola sekunde, zatim raygovarajte o uočenim razlikama.
8. Percepcija boja, prepoznavanje mirisa, razvoj sluha – u ovome mogu da pomognu kućni predmeti, namirnice u kuhinji, cveće.
9. ,,Sugestija“ – Jako je važno ohrabriti dete i ova metoda to olakšava. Nasmejani govorite detetu tri fraze:
Ti si poseban.
• Ti voliš.
• Možeš sve.

Ili nešto slično, ono što smatrate da će najbolje ohrabriti vaše dete. Na taj način mu prenosite ljubav i veru u njega.

Čas se završava sugestijom i profesor preporučuje da se ovo metoda radi 30 – 40 minuta, dok ostalo vreme prepustimo detetu da se igra.

Važno je posvetiti se psihičkom i fizičkom razvoju deteta, ovaj metod pomaže u tome i postoje deca koja su zahvaljujući njemu dosta napredovala u odnosu na svoju generaciju. Metod je sve više zastupljen, upravo zbog pozitivnih rezultata koje donosi.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ