INTERNET     25.09.2019.

Odaberite pravi telefon za vas uz sledeće smernice!

Da biste izabrali savršen telefon za vas neophodno je da uradite domaći zadatak! Toliko je izbora pred vama! Sve to podrazumeva izučavanje specifikacija, biranje modela, potom uslovi plaćanja paketa kod mobilnog operatera i slično.

Delimo sa vama nekoliko informacija koje vam mogu biti od velike koristi kada birate nov mobilni telefon.

iOS ili Andorid?

Večita dilema ili ne?! Za neke je softverska platforma nesto o čemu ne pregovaraju, obzirom da su isključive pristalice ili jedne ili druge, nikako obe! Sa druge strane, ima vas kojima ovo baš i nije “deal break”-er! Pre par godina razlika je bila ogromna između iOS i Android operativnog sistema, ali danas ta razlika je minorna. Android se i dalje kotira kao platforma najprilagođenija prosečnom korisniku i kod ovog mobilnog operativnog sistema možete menjati i personalizovati svaki segment – preko fonta slova do izgleda web browser-a i ikonica aplikacija.

Kako biste doneli odluku, a već ste korisnik jedne ili druge platforme, uzmite mobilni telefon od prijatelja na par minuta da vidite kako “druga strana” izgleda!

Pogledajte specifikaciju!

Evo nekoliko slikovitih objašnjenja šta svaki tehnički termin prodrazumeva:

  • Processor – koliko brzo mobilni telefon “razmišlja”
  • RAM – o koliko stvari može da “razmišlja” istovremeno
  • Storage space – koliko “prostora” imate za aplikacije, fotografije, muziku, igrice i druge fajlove.

Jedna od najbitnijih karakteristika jeste kvalitet kamere. Naime, proizvođači reklamiraju svoje uređaje na osnovu ugrađenih kamera sa što većim brojem megapiksela, što je za krajnjeg korisnika najmanje bitna činjenica. Ukoliko vam nije neophodno da izrađujete fotografije u velikim formatima, ako ne  kropujete često fotografije, ili ne koristite senzor da biste zoomirali, broj megapiksela zaobiđite…Daleko bitnija činjenica je  f-broj ( koliko svetla blenda propusta).

Zivot baterije je takođe važan, kao i opcija za WiFi (bežično) punjenje. Imajte na umu da pored korišćenja, sama veličina ekrana i rezolucija skraćuje trajanje baterije.

Odredite budžet

Mislim da vas ova stavka rešava glavobolje! Kada odredite koliku sumu novca želite da uložite u nov mobilni uređaj, izbor će biti daleko lakši. Jednostavno vidite šta je najbolja ponuda na tržištu shodno cena\kvalitet odnosu.

Izaberite pravi momenat za kupovinu

Možda na prvi pogled ne izgleda tako, ali ovo je veoma bitna stavka! Uzmite u obzir koji je kalendarski mesec kada planirate kupovinu, kako vaš nov telefon ne bi zamenila najnovija verzija za samo par nedelja. Apple najčešće plasira na tržite nove modele u septembru. Android ih prati sa par nedelja u razmaku. Mobilni operateri daju najpovoljnije pakete usluge i aparata pred novogodišnje praznike ili početak leta. Kada izaberete svoj telefon “iz snova”, ostaje još samo jedan zadatak koji ženskim korisnicima najteže pada – izabrati maskicu za telefon! 🙂

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ