ARHITEKTURA I ENTERIJER     20.08.2016.

Odaberite pravu boju za vašu spavaću sobu

To je soba koju prvu ugledate, gde nalazite najčešće svoj mir, odmarate. Stvarate ideje. Spavate. Vaš najintimniji kutak. Zaista je teško pored palete silnih boja i nijansi odlučiti se za pravu. Ali, imajte u vidu da birate boje koje će pozitivno uticati na vašu psihu i pružati vam padanje u miran san.

Budite pre svega svesni veličine sobe, jer je to donekle i ključna stvar. Ako je soba manja, tamne boje ne pašu, jer će je još više ‘zatvoriti’ , stvoriće vam nelagodnost. Tu birajte svetlije boje. No, i kada je soba veća, preporučuju se svetlije boje, koje će joj dati život, nežnost i imaćete osećaj kao da vas grli više nego bilo koja prostorija u kući. Samim tim, soba dobija prozračan i otvoren izgled. Ali, izbor je vaš!

large (2)

Izaberite vama omiljenu boju za opuštanje. Da, tamnije boje deluju primamljivo, ali, pastelne boje umiruju i imaju dosta više efekta.

Boja plafona je izuzetno bitna. Ako ga okrečite u belo, soba će izgledati viša, a ako ga okrečite u boju sobe, soba će izgledati veća. I nemojte preterivati sa mešanjem boja, kada krečite sobu. Jedna, do dve boje je sasvim pristojno. Kombinujte po vašoj želji.

large

Evo nekih smernica za ljubitelje svakakvih boja.

 

Tamne nijanse– Dobre su za opuštanje i spavanje. Ali, ako se pak odlučite za njih, upotrebite ih samo ako imate veću sobu.

Hladne nijanse– Podstiču osećaj mira i spokojstva.

Tople nijanse– Kao što im samim opis kaže, pružaju osećaj topline.

Neutralne nijanse– Odišu elegancijom, i samim tim imate veću mogućnost dekoracije po vašoj želji, a da opet ne izgleda napadno šta god ubacili u sobu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ