VESTI     08.11.2019.

Odgovornost prema životnoj sredini – Uradi nešto za našu planetu!

Drugi dom nemamo i zato je neophodno da ovaj sačuvamo i da vodimo računa o njemu! Hajde da vidimo šta svako od nas može da uradi kako bi doprineo procesu spasavanja naše planete!

Smanjite upotrebu plastičnih kesa!

Stvar koju svako od nas može da uradi jeste da smanji upotrebu plastičnih kesa. Razmislite koliko samo plastičnih kesa unesete u svoj dom tokom godine ako svakoga dana kupite bar po jedan artikal u prodavnici. Naš savet je da nabavite dve platnene torbe koje ćete uvek nositi sa sobom u torbi i automobilu. Ako svratite u prodavnicu samo po žvake, maramice, labelo i slične sitnice, stavite ih u torbu umesto da uzmete kesu na kasi. Kada krenete na pijacu ponesite sa sobom ceger ili torbu, kako ne biste bespotrebno nosili kese. Kada kupujete garderobu u tržnim centrima, pitajte prodavca da li može da vam da papirnu kesu, jer je većina radnji uvela upotrebu upravo papirnih kesa.

Reciklirajte!

Sistem sortiranja smeća za reciklažu u našoj državi nije razvijen. Međutim, raspitajte se na koji način možete da reciklirate. Postoje brojne akcije reciklaže garderobe i plastike kojima se možete pridružiti. Kada je plastika u pitanju, meka plastika verovatno neće moći više ni za šta da se koristi, međutim, tvrda plastika se može reciklirati. Zato možete sortirati tvrdu plastiku i raspitati se gde je možete odneti na reciklažu.

Podržite akciju “Čepom do osmeha”

Jedna od najpoznatijih akcija reciklaže u Srbiji jeste akcija udruženja “Čepom do osmeha”. Ono što treba da uradite je da skupljate čepove od jogurta, mleka, sokova, vode, šampona, dezodoransa i sličnih boca. Na sajtu udruženja možete pronaći spisak lokacija gde možete odneti prikupljene čepove. Sakupljene količine plastičnih čepova se odvoze na reciklažu, a prikupljena sredstva se koriste u humanitarne svrhe.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ