VESTI     22.09.2020.

Održavanje orhideja – pravilna nega, zalivanje i prehrana

Orhideje su zasigurno mnogim ženama omiljeno cveće. Zaista izgledaju magično kada cvetaju i nemoguće je ne zaljubiti se u njih. Međutim, mnoge žene zapravo ne znaju pravila za održavanje orhideja kako bi im one uspele. A zapravo, orhideje su veoma zahvalno cveće koje će vam trostruko vratiti samo ako ga pravilno negujete. Pogledajte najbolje savete za pravilno održavanje orhideja!

Pravilno zalivanje

Morate obratiti pažnju na korenje. Nemojte držati orhideju direktno u keramičkoj saksiji, već ih držite u plastičnim propusnim saksijama. Zatim je sa sve tom plastičnom stavite u keramičku saksiju. 

Zalivajte orhideju samo jednom nedeljno i to ne previše. Izvadite je iz keramičke saksije i sipajte vodu u propusnu plastičnu saksiju svuda ravnomerno. Sačekajte da se malo voda ocedi pa je vratite u keramičku saksiju. U donjoj, keramičkoj saksiji bitno je da se uvek nalazi malo vode, jer će orhideja odatle crpeti potrebnu vlagu.

Svetlost i temperatura

Orhideje ne vole da se stalno sele sa jednog mesta na drugo. Bitna im je svetlost, pa se trudite da ih držite pored prozora na direktnoj izloženosti sunčevoj svetlosti.

Tokom leta se trudite da orhideju držite na otvorenom, zbog temperature. A tokom zime da provetravate prostoriju u kojoj se nalazi.

Prehrana

Tokom zime orhideje se ne prehranjuju. Sa prehranom se kreće kada krenu da niču novi listovi i mladice. Koristi se 1/3 koncentrata đubriva ili specijalna prehrana za orhideje. Orhideje se prehranjuju prilikom svakog drugog zalivanja.

Ne odustajte od orhideja

Cvetovi će u jednom momentu, prirodno, početi da se suše i otpadaju. To je sasvim normalno. Bitno je da ne dozvolite da se cela grana osuši, već da je isečete ukoso 1cm iznad prvog sledećeg zdravog zgloba.

Ako orhideja ima makar jedan zdrav, debeo, sjajan list ona je zdrava, nemojte je bacati. Dajte joj vremena da se povrati i redovno je zalivajte i negujte. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ