TRUDNOĆA     05.04.2020.

Održavanje trudnoće za vreme COVID-a 19

Da li je dečak ili devojčica?, ovo je jedno od najčešćih pitanja koje upućujemo budućim mamama. One se samo osmehnu pa  kažu:  ,,Ma samo da je živo i zdravo!“.  Dok traje vanredno stanje zdravlje je svima jedina želja, a verujemo da će nas ovaj period naučiti da više cenimo ono što imamo.

Rođendan pomerimo, svadbu otkažemo, ali porođaj se bliži i to se ne može ni otkazati, ni pomeriti. Buduće mame, već dovoljno zabrinute, sada dodatno strahuju od COVID-a 19.

Ne postoji poseban način kako bi trudnice mogle da se zaštite od korona virusa.  Za buduće mame  važno je da jačaju imunitet.  Potrebno je da nose maske i rukavice, ako izlaze napolje.  Za sve druge koji u okruženju imaju  trudnicu važi da drže distancu sa njima i da ih ne ljube i ne grle.

Ne idite na preglede ako nema potrebe!

Trudnicama se savetuje da na preglede ne idu ako nema potrebe. Kao i da na pregled dođu tačno na vreme kako bi izbegle nepotrebne kontakte.

Takođe,  u porodilištima su mere opreza pojačane tako da nema razloga za brigu. Da bismo ohrabrili buduće mame navodimo da se jedna zaražena žena porodila,  i rodila je zdravog dečaka. Prema iskustvu stručnjaka,  zaražene trudnice nisu imale komplikacije.

Ne gledajte previše vesti!

Nove informacije neprestano stižu, zato isključite malo Internet, ne gledajte vesti. A i kada provodite vreme na telefonu, razgledajte stvari za bebice, možete i poručiti, ako niste stigli nešto od potrebne opreme da nabavite. Perite i peglajte stvari za bebu da zamenite osećaj straha sa osećajem uzbuđenosti i radosti. Slušajte muziku, gledajte filmove, čitajte knjige.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ