BEBA     24.07.2018.

Odvikavanje bebe od flašice i vraćanje na dojku – Vesna Milosav-Brkić, vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja Roditelj

U nekim prilikama mame nisu u situaciji da počnu da doje svoju bebu od rođenja ili su primorane da naprave pauzu u dojenju. Tada često mame izdajaju svoje mleko i daju bebi na flašicu, ili beba dobija formulu adaptiranog mleka dok mama održava laktaciju. Bilo da su razlozi razdvojenost majke i bebe nakon rođenja, lečenje majke pri čemu nije dozvoljeno da beba pije majčino mleko dok je majka pod terapijom (tada mama izdaja mleko i prosipa da bi održala laktaciju, dok beba pije adaptirano mleko), bebin skraćen frenulom pri čemu beba ne može pravilno da uhvati dojku, ili bilo koji drugi razlog, bitno je to da mama zna da jeste moguće vratiti bebu sa flašice na dojku.

Velika je prednost ukoliko beba nije potpuno odbila dojku, znači, ukoliko beba prihvata i dojku pored flašice. Ukoliko je beba odbila totalno dojku i prihvata samo flašicu, opet je moguće bebu vratiti na dojku. Što je beba manja, lakše će se vratiti na dojku.

Flašica i dojka su različite i beba ih različito hvata prilikom sisanja, zato beba može biti zbunjena ukoliko ima kombinovanu ishranu pri čemu se koristi flašica. Ukoliko mama ima potrebe da bebu hrani svojim izdojenim mlekom ili kombinovano adaptiranom mlečnom formulom pored dojenja, prvi savet je da se beba hrani alternativnim metodama hranjenje što jesu čašica, kašičica ili špric. Takođe je veoma važno da beba ne dobija varalicu, jer nju hvata i sisa na drugi način od dojke i biće zbunjena, te varalica može biti razlog bebinog pogrešnog hvata dojke usled čega se stvaraju ragade na bradavici, a beba neće dobijati dovoljno mleka i neće pravilno stimulisati dojku sisanjem. Novorođenče ne bi trebalo zbunjivati varalicom i flašicom, jer ono ne ume da se snađe i zbunjeno je pri različitom sisanju i tako će iskvariti pravilan hvat pri dojenju.

Da se vratimo na odvikavanje od flašice. Kada je već došlo dotle da je beba sada naviknuta na flašicu, dobija mleko iz flašice iz koje najčešće mleko više curi nego što ga vuče, za razliku iz dojke gde najčešće mora da povuče nekoliko puta da bi imala mleka u ustima da proguta, sasvim je prirodna reakcija jedne bebe da odbija dojku ili da jednostavno više voli da pije mleko iz flašice a dojku sisa samo iz utehe.

Prve mere koje treba da učinite jeste da:
-ne hranite bebu po satnici i ne uobročavate je, već je hranite na zahtev, kada god primetite znake gladi, beba okreće glavicu levo desno tražeći dojku, cokće, počinje da semeškolji, stenje, tada je vreme da bebi date dojku pre nego što se unervozi i pokaže još jasnije znake gladi i rasplače se. Bebi nudit dojku dok je smirena jer je mono veća verovatnoća da će je prihvatiti dok još nije mnogo gladna nego kada se rasplače zbog gladi. Takođe, bebi nudite dojku na 1,5-2,5h čak i ukoliko ona nije pokazala znake gladi i potrudite se da ne pravite veći razmak od 2,5h između podoja, tako da beba ima najmanje 10 podoja dnevno, a ukoliko noću napravi veći razmak, danju mora nadoknaditi tako da u periodu od 24h bude najmanje 10 podoja;

– smanjite rupu na flašici tako da beba mora da se trudi da vuče mleko iz flašice, da joj mleko ne curi;

– smanjujete količinu mleka u flašici po malo, što znči do 10ml po flašici (primera radi ukoliko je beba imala danas 4 flašice po 90ml mleka, sutra bebi nudite 4 flašice po 80ml mleka, dan nakon toga 4 flašice po 70ml mleka), ali uz to joj je dojka dostupna kad god beba poželi, na prve znake gladi

– ukoliko beba ne prihvata dojku dok je budna, nudite joj dojku dok je pospana i spava. Noćni podoji i podoji dok je beba pospana su jako efikasni nutritivno kao i za samu stimulaciju laktacije, jer je beba tada koncentrisana samo na dojenje, ne odvlače joj pažnju sporedne stvari. Takođe, ukoliko beba ne prihvata da sisa danju zato što je nešto odbilo od dojke, započnite nuđenje dojke dok je pospana jer bebe rođene sa refleksom sisanja često imaju refleks sisanja i kada su već navikle na flašicu, samo su se malo „ulenjile“ da sisaju, a kada su pospane ne odbijaju dojku. Takođe možete uspavati bebu pre nego što dođe vreme za podoj te je onda u zamračenoj sobi gde je utišana muzika i ostali zvuci, simulirajući noć podojite.

– ukoliko beba ne prihvata dojku uopšte ni kada je pospana, tada pomažu silikonski šeširići. Beba je navikla na oblik flašice i kontakt sa silikonskom cuclom od flašice i ne prihvata oblik dojke i mamine bradavice i areole. U tom slučaju mama MORA da izabere odgovarajuću veličinu silikonskih bradavice (šeširića). Najpreporučljivije je da to budu sillikonski  šeširići koji su zasečeni na dve strane, tako da nemaju ceo silikonski krug oko bradavice već su zasečeni na dve strane tako da mama može da zalepi silikonski šeširić na bradavicu i areolu eventualno ga pridržava prstima, a beba nosićem i bradicom ima kontakt direktno sa maminom kožom. Silikonski šeširići su dostupni u različitim veličinama i ovde je veoma važno da koristite šeširiće u pravoj veličini jer veliki ili mali šeširići ne da neće rešiti problem, nego će napraviti još dodatnih problema stvarajući mami ragade. Dakle, što se silikonskih šeširića tiče budite veoma oprezni u odabiru, i ukoliko primetite da je podoj sa njima bolan odmah birajte drugi i manjajte veličinu, jer podoj ne sme da boli ni sa ni bez istih. Silikonski šeširić se pokvasi, u njega se ukapa malo majčinog mleka i onda se skoro totalno izvrtanjem zalepi za bradavicu. Kada beba počne da sisa kreće prvih par kapi mleka iz nje koje je izdojeno tako da dobija podstek da počne da sisa.
Možda je beba navikla na silikon i onda počinjemo sa silikonskim šeširićima tako da kad je prebacimo na dojku sa šeširićima počinjemo postepeno sa ukidanjem istih, opet počinjemo prvo noću i za vreme podoja kada je pospana, pa započnemo podoj sa silikonskim šeširićima da bismo negde u toku podoja šeširić sklonili i nastavili da dojimo bez njega i tako postepeno prešli sa flašice, preko dojke sa silikonskim šeširićima na isključivo dojenje direktno kože na kožu bez silikonskih šeširića. Nekim bebama je potrebno više ili manje vremena da se priviknu na dojku bez silikonskih šeširića, dajte bebi vremena da prihvati promene.
Kod beba koje su prihvatale dojku uporedo sa flašicom, ne preporučuje se ubacivanje i silikonskih šeširića kao jedan od prelaznih perioda sa flašice na dojku, jer time dodatno zbnjujemo bebu nekim trećim načinom sisanja. Uz to su silikonski šeširići totalno nepotrebna stvar koja mora dodatno da se redovno održva i steriliše ne bi li ispunili sve preventivne korake od infekcije bakterijom ili gljivicama.

Kada prebacujete bebu sa flašice na dojku, najbitnije je da beba dobija dovoljno mleka, a ne to da ona po svaku cenu bude prebačena sa flašice na dojku što pre. Neke bebe će se u periodu od jedan dan prebaciti sa flašice na dojku, a druge će učiti ponovo da sisaju i vraćaće se na dojku i isključivo dojenje postepeno. Uz to, ukoliko je beba pila iz flašice adaptirano mleko a ne mamino izdojeno mleko, neophodno je postepeno prebacivanje bebe na dojku da bi mama uspela da podstakne laktaciju u toj količini da beba dobije dovoljno mleka. Kada paralelno mama uspostavlja relaktaciju, izbacuje adapirano mleko i vraća bebu na dojku, neophodno je da mama uporedo sa smanjivanjem mleka iz flašice (kako sam opisala u prethodnom koraku, najviše po 10ml iz bočica po danu) dodatno stimuliše dojke masiranjem i izdajanjem obe dojke „na prazno“ kada više nema da izdoji mleka i ne izlazi ni jedna kap, po pet minuta duže. Na taj način „potražuje“ više mleka da se luči za naredni podoj. Takođe je veoma važno bebu stavljati na dojku što češće tako da beba stimuliše laktaciju i da ima u periodu od 24h najmanje 10 podoja (što znači da ne postoji uobročavanje na 3h kao kod adaptiranog mleka!), i ukoliko beba noću napravi malo veći razmak između podoja danju to mora nadoknaditi.

Kako pratiti da li beba dobija dovoljno mleka?

Kada bebu prebacujete sa flašice na dojku, kao što sam rekla, glavno je da beba dobija dovoljno mleka sve vreme i da beba ne sme da bude gladna. Kada dojimo bebu ne možemo da vidimo koliko je mleka isteklo kao iz flašice, ali možemo da znamo na drugi način. Ono što je beba popila, to mora da isprazni u pelene.
Kod novorođenčadi od 7 do 40 dana:
– beba mora da u periodu od 24h ima barem jednu pokakanu pelenu (sadržine 2-3 supene kašike pri čemu ta kaka mora da ima strukturu, ne sme da bude prazna pena) i
– najmanje 6 jednokratnih ili 8 platnenih upišknih pelena (sadržine kao kada sipate 2-3 supene kašike vode u čistu pelenu).
Kod beba nakon 40 dana :
– beba mora da piški najmanje 6 jednokratnih ili 8 platnenih pelena (sadržine kao kada u čistu pelenu sipate 2-3 supene kašike vode.
– beba ne mora da kaki svakog dana jer majčino mleko ima jako mali suvi ostatak koji beba može kompletno da iskoristi za razvoj, te nema šta da iskaki

Kada pričamo o boji bebine kake, ona može biti različite boje u zavisnosti od toga šta je mama jela toga dana, tako da bebina kaka zelene boje nije kaka gladi kao što se može često čuti, već je to znak da je mama jela neku hranu zelene boje ili da mama pije neke suplemente gvožđa. Kod bebine kake najbitnije je da ima sadržinu a da nije pena i da nije totalno crne boje (izuzev prve bebine kake nakon rođenja koja se zove mekonijum i totalno je crne boje, a često je mame ni ne vide jer se to desi u porodilištu prvog ili drugog dana).

Bitno je da pratite bebino opšte raspoloženje. Ukoliko je beba raspoložena, ispunjava uslov punih pelena, nemate brigu da li je beba dobila dovoljno mleka dok ste je postepeno prebacivali sa flašice na dojku.

Savetovalište za dojenje udruženja „Roditelj“ svakog meseca organizuje besplatne radionice o dojenju u Beogradu, Novom Sadu i Kuli. Uz to su dežurne savetnice uvek dostupne na dežurnim telefonima i emailu za sva pitanja i nedoumice. Prve nedelje Avgusta obeležava se Svetska nedelja dojenja.
dojenje.roditelj.org

Vesna Milosav-Brkić je osnivač i dizajner brenda Anđelčić www.andjelcic.in.rs i mama je dva dečaka dojenih 4 i 25 meseci. Pridružila se Savetovalištu za dojenje udruženja „Roditelj“ i položila obuku za savetnicu 2017. godine, od kada volonterski pruža podršku mamama koje se obrate za pomoć putem emaila i na radionicama.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ