BEBA     26.06.2019.

Odvikavanje od pelena – kako najbezbolnije proći kroz taj period?

U ovom periodu bi roditelji trebalo da se naoružaju strpljenjem, s obzirom na to da je za dete period odvikavanja od pelena velika prekretnica u životu. Nije potrebno da dete bez njegove volje učimo da vrši nuždu van pelena, već bi trebalo pomoći detetu da nađe motivaciju da to samo učini! Tako će dete osetiti samostalan uspeh. Najbolji period kada bi trebalo dete privikavati na nošu je nekoliko meseci pre 2. rođendana.

Postoje različite metode navikavanja deteta, od pokazivanja detetu šta treba da radi, do postavljanja noše i čekanja da samo shvati šta treba da uradi. U zavisnosti od razvoja deteta i snalažljivosti, treba proceniti koju metodu ćete primenjivati.

Postoji nekoliko naznaka da je dete spremno za ovu promenu:

  • Dete više nema potrebu da se stalno kreće, može mirno sedeti neko vreme, optimalno vreme je oko 18 meseci starosti;
  • Dete razume šta mu govorite. Možda ne govori još uvek i ne može da vam odgovori, ali može da izvrši „naredbu“;
  • Počinje da stavlja stvari ( igračke ) na svoje mesto – pamti gde stvari stoje i prati gde ih vi stavljate;
  • Vrši nuždu u određeno vreme tokom dana – 2 do 3 puta dnevno. Iskoristite priliku da dete stavite na nošu kada vidite da je pelena suva i da dete nije vršilo nuždu.

Pomozite svom detetu da bude samostalno u ovom procesu, ali nemojte ga prepuštati samom sebi! Budite tu, podstičite ga, podržite ga, bez ikakve grdnje, jer to može stvoriti kontraefekte!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ