PUTOVANJA     22.07.2019.

Osetite čari „Božije zemlje“ – MAROKA!

Kraljevina Maroko se nalazi na severozapadu Afrike, u regiji poznatoj kao Magreb, izlazi na Atlanski okean i Sredozemno more. Iako je cela država po kulturi i mešavini stanovnika zanimljiva, ovog puta bismo izdvojili Marakeš i Kazablanku kao “must see” destinacije.

Marakeš

Marakeš

Grad poznat kao biser juga ili „crveni grad“ nalazi se na jugozapadnom delu Maroka. Takođe se ubraja i u 4 kraljevska grada Maroka. Svojom specifičnom energijom i dinamikom ostavlja jak utisak na bilo koga ko poseti ovaj grad. Jedan stereotip moramo razbiti odmah na početku, a to je da je grad bezbedan za žene. Prolaznici i stanovnici ovog grada će se činiti dosadnim uzvikivanjem ili zvižducima, ali se ne obazirite na to.

Obavezno je posetiti baštu Žarden Mažorel. Ona je jedna od najpopularnijih atrakcija u Maroku i delo je francuskog slikara Žaka Mažorela. Desetine staza koje idu kroz zelenilo, mali potoci i preko 300 vrsta biljaka čine Žarden Mažorel savršenim mestom za beg od gradske gužve. Šarenilo cveća i neobično bilje će vas očarati.

Arhitektura grada je jako zanimljiva. Dok nekim ulicama šetate ili prolazite Bazarom imaćete osećaj kao da hodate istim mestima gde i Aladin. Jako su specifične kućice sa urađenim mozaicima u jarkim bojama. Skoro pa su svi hoteli ili apartmani rađeni na isti način, tako da je autentičnost svakog mesta zagarantovana.

Kazablanka

Kazablanka

Grad koji se nalazi na obali Atlanskog okeana, čini se da je malo više modernizovan od Marakeša. Međutim, to vas neće sprečiti u vožnji kola po delu pustinje ili jahanju kamila!

Tokom boravka u ovom gradu trebalo bi videti: džamiju Hasana II – jednu od najvećih muslimanskih bogomolja u Africi; Katedralu Sv. Srce koju su podigli Francuzi po ugledu na istoimenu crkvu na Monmartru u Parizu; staru Medinu – orijentalni deo grada; Gradsku kuću; itd.

Tokom boravka u Kazablanci iskoristite vozom ili redovnim autobuskim linijama odlazak  do Rabata – glavnog grada Maroka.

Pustinja Sahara
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ