NEDELJE MODE     09.03.2019.

Osvrt na poslednju reviju Karla Lagerfelda

Poslednje kolekcije Karla Lagerfelda za “Fendi“ i „Chanel“, predstavljene su na Nedelji mode u Milanu i Parizu.

 „Ženska jesenja kolekcija „Fendi“ brenda je poslednja kolekcija Karla Lagerfelda i predstavlja životnu posvećenost i kreacije od 1965. do današnjeg dana“, istaknuto je u opisu revije. Oduševljenje prisutnih, kao i do sada, nije izostalo. Međutim, gubitak modnog genija još uvek nije emotivno prevaziđen, pa je pored aplauza, bilo i tuge i lepih uspomena.

Izrazit lični pečat, koji je ostavljao u svakoj kreaciji, sada je bio i više nego naglašen. Modeli su na sebi imali makar jedan detalj koji je i on sam nosio. Čvrste kragne, precizni krojevi, naglašena ramena, A kroj, slojevitost, logotip – sve su to simboli njegove prepoznatljivosti. A znajući da su frak i konjski rep njegov zaštitni znak, prikazujući ih na poslednjoj reviji, odata mu je posebna počast i na taj način.

Kreativna direktorka Silvija Venturini Fendi dobila je veliki aplauz podrške kada se poklonila na kraju revije, ali suze nije mogla da zadrži, kao ni modeli na pisti i mnogi prisutni. Na kraju je prostor zamračen i prikazan je kratak film o Karlu, gde on priča o svom prvom danu u ovoj modnoj kući.

Karl je takođe tri decenije rukovodio i modnom kućom „Chanel“, napravio je od nje instituciju kakva je sada i vratio joj stari sjaj. Njegova predanost poslu uvek se videla na njegovim delima, ali ovog puta zaista je u kreacije utkao najbolji deo sebe. Ovako spektakularni modeli na Pariskoj Nedelji mode premašili su sva očekivanja.

Za potrebe ove revije Grand Palais pretvoren je u zimsku bajku, a takve su i kreacije bile…bele, čarobne, nežne. Kolekciju karakteriše karo i pepito dezen, odlično krojena odela, oversized kaputi, prepoznatljivi Chanel kompleti, biseri, kao i kreacije sa perjem. Ovu kolekciju predvodila je ambasadorka Chanel-a, glumica Penelope Cruz, koja se po prvi put oprobala i u ulozi manekenke. Brojne poznate ličnosti, poštovaoci brenda, kao i rada ovog umetnika, prisustvovali su jednoj zaista posebnoj reviji, među njima u prvom redu i manekenka Naomi Campbell.

Reči zahvalnosti i oduševljenja za sve što je Karl za života dao modi su suvišne. To smo videli i u poslednje dve kolekcije, koje su ostavile bez daha, svaka na svoj način. Ostaje samo da pamtimo njega i njegova unikatna dela, da naučimo ono što možemo, jer se sigurno neće pojaviti još jedan ovakav genije.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ