TELO     06.11.2021.

Ovi se zdravstveni problemi češće javljaju u jesen: Bolno grlo je na prvom mestu kao simptom prehlade ili alergije

Zima i jesen nose brojne zdravstvene rizike. Isto je tako velik broj bolesti koje se javljaju tokom cele godine, ali sasvim ih je sigurno više kada dođu hladni dani kada se nekako bude i razni virusi. Bolno grlo je na prvom mestu, ali evo šta vam sve preti u jesen i zimu.

PREHLADA

Postoji razlog zašto se hladni meseci nazivaju periodom prehlada. Naime postoji oko 200 virusa koji mogu uzrokovati prehladu, a neki se bude baš kad nastupe hladni dani. Još jedan razlog zašto se prehladimo najčešće u ovo doba godine je taj što više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, gde se često nalazi i više ljudi pa samo tako i izloženiji virusima. Suprotno uobičajenom verovanju ne možete se prehladiti ako izađete napolje, a niste dobro obučeni.

Boli Vas grlo, nos Vam curi ili je zapušen, osećate se iscrpljeno, imate glavobolju – tipični simpotmi prehlade. Najbolje je da pijete tople napitke ili uzmete pastile koje istovremeno  smanjuju upalu, bore se protiv infekcije i ublažavaju bol su idealan prvi izbor.  

Neo-angin® pastile brzo oslobađaju od bola bez osećaja utrnulosti i iritacije. Deluju protivupalno i antimikrobno i treba ih koristiti na prvi simptom upale grla. Pomažu kod zapaljenja sluzokože ždrela, praćene simptomima kao što su bol u grlu, crvenilo i otok. 

BOLNO GRLO

Najčešća je u pitanju ipak virusna upala grla na koju razni lekovi neće delovati, a kod kuće simptome možete ublažiti uz pomoć obilne hidratacije – puno čaja, inhalacijom, vitaminima, narodni lekovima – poput grgljanja čaja od žalfije i naravno, mirovanje. Svakako se važno već prvi dan upale obratiti lekaru. Bolno grlo može biti simptom prehlade i gripa, ali može biti i uzrokovano alergijama. Kao što smo naveli najbolje je lagano otapati pastile protiv bola u grlu.

Neo-angin® bez šećera mogu koristiti i pacijenti sa dijabetesom.

Deca starija od 6 godina i odrasli, mogu na svaka 2 do 3 sata da otope po jednu lozengu u ustima. Maksimalna dnevna doza je 6 lozengi. Za decu od 4 god. preporuka su Junior-angin® pastile sa ukusom jagode. Maksimalna dnevna doza je 3 lozenge. 

GRIP

Simptom koji će vam pokazati da se radi upravo o njoj je – visoka temperatura. Iako se temperatura u retkim slučajevima pojavljuje i kod prehlade, kod gripa će vas sigurno uhvatiti i to od visokih 39°C stepeni na više. Takođe, oboleli osećaju slabost koja može trajati i do 3 nedelje. Osim ta tri simptoma, zaraženi gripom mogu osetiti bol u grlu, kao i nelagodu u grudima, a pojavljuju se i kašalj i kijanje. Glavobolja i bol u telu pratiće vas kroz celu bolest. Kod starijih osoba i onih sa slabim imunitetom, grip može biti smrtonosan, tako da sebi morate omogućiti puno odmora i puno tečnosti, kao i lekove koji će vam pomoći u smirivanju bolova i snižavanju temperature.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ