TELO     22.01.2017.

Ovih pet namirnica pušači treba da uključe u ishranu

Svesni smo da je pušenje štetno po zdravlje, povećava rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova, naročito srčanog i moždanog udara i često je glavni uzrok raka, a opet se teško odričemo ove navike.

Prestanak pušenja će pozitivno uticati na stanje vašeg organizma i bolje ćete se osećati.

Čišćenje pluća se naročito preporučuje aktivnim pušačima ali i ljudima koji žive u područjima sa zagađenim vazduhom.

Ukoliko ne možete prestati sa pušenjem, postoji nekoliko zdravih načina da očistite pluća od katrana i toksina i da smanjite rizik od infekcija i pojave raka.

Izdvojili smo pet namirnica koje vam mogu pomoći u tome:

Grejpfrut

Stručnjaci preporučuju ovo voće jer smanjuje šansu za pojavu raka respiratornih organa, sadrži puno antioksidanata, i pomaže u čišćenju organizma.

Pušenje smanjuje količinu vitamina C,E, i A, koji inače štite pluća od oštećenja i zato je grejpfrut idealna namirnica u ishrani osoba koje uživaju u nikotinu.

Luk

Beli luk je dokazan antibiotik, a redovnim konzumiranjem umanjuje se rizik od pojave raka. Odličan je antioksidant, efikasno štiti od mnogih oboljenja i pomaže u izbacivanju toksina iz organizma.

Voda

Tokom čišćenja organizma preporučuje se unošenje dosta vode. Dobra hidracija je ključna za zdravlje i ubrzava proces čišćenja od toksina. Trudite se da ne unosite u organizam gazirane sokove, dajte prednost običnoj vodi.

Đumbir

Đumbir je još jedna zdrava namirnica koja pomaže u odbrani od malignih oboljenja, ali i izbacivanju toksina iz pluća. Možete ga koristiti na više načina; kao čaj od korena đumbira sa limunom, konzumirati komad đumbira uz obrok, ali i napraviti toplu kupku sa prahom od đumbira, koja će vam opustiti nervni sistem, otkloniti umor, a njegov prijatan miris osvežiti um i dušu.

OVDE pročitajte kako da pripremite đumbirovu vodu.

Topla voda i limun 

Limun je vrlo bogat vitaminom C, ima antibakterijska svojstva i jača imuni sistem. Topla voda sa limunom je savršen napitak za dobro jutro, ispira toksine iz tela i blagotvorno deluje na čitav organizam. Osim što pomaže kod mršavljenja, podmlađuje našu kožu, umiruje nervni sistem, čisti krvne sudove, pa je dovoljan razlog da dan započnete čašom ovog dragocenog napitka.

Izvor fotografija: alpha.wallhaven, healthyfoodstyle, swanseaacupuncture

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ