LICE     21.05.2020.

„Ovog leta akcenat će definitivno biti na očima“, Katarina Stevančević, šminker

Koji trendovi će biti ovog leta, sve o puderima, svakodnevnoj šminki, ali i mnogo toga drugog rekla nam je fantastična šminkerka Katarina Stevančević. Katarina Stevančević nam je pored ovoga odgovorila i sa kojim poznatim ličnostima je radila, ali i šta ona lično voli u šminkanju.

1. Kada su trendovi u pitanju, kako će izgledati neki letnji trend šminkanja?

Ovog leta akcenat će definitivno biti na očima. I za razliku od svih prethodnih, biće u znaku neon boja koje je upravo izbacila Anastasija B. Hills, „Norvina“ kolekcija. Trend koji nam omogućava da se poigramo sa šminkom i bojama. Ajlajneri u bojama biće vrlo aktuelni. Ukoliko ne volite neon tonove, pastelni pristup mogao bi biti idealan. Jedinstvena ljubičasta senka će biti must have ovog leta. Međutim, prirodnost i dalje ostaje u trendu, ako mene pitate uvek! Čista i sveža koža sa minimalno šminke je i dalje u fokusu. Trend rosnog i svežeg tena biće prisutan više nego ikada ranije. 

2. Da li je neophodno menjati puder koji se koristi leti, a koji zimi?

Tokom letnjeg, ali i zimskog perioda kada su sunčevi zraci jaki, neophodno je da vaš puder ima zaštitni faktor. Puder je između ostalog dodatni sloj zaštite na vašem licu koji štiti od spoljnih uticaja. Leti izaberite laganije pudere ili BB kreme sa većim zaštitnim faktorom, dok zimi možete koristiti malo teži puder koji će lice ujedno štiti i od hladnoće. Dok se leti borimo sa viškom sjaja, zimi nas muči suva koža i lice bez sjaja koje izaziva hladno vreme, vetar, grejanje… Zato, zimi obavezno koristiti puder sa naglašenom dozom hidratacije koja će licu vratiti potrebnu vlagu.

Puder je između ostalog dodatni sloj zaštite na vašem licu

Učesnica „Zvezde Granda“ 2018/19 Katarina Jovanović

3. Kom brendu sminke si ti najodanija?

U školi šminkanja kod Bojana Vukadinova smo radili sa Inglot proizvodima gde sam se prvi put i susrela sa tim brendom i zaista zavolela. Izdvojila bih senke i pigmente i naravno čuveni Inglot ajlajner. Ako pričamo o tenu, tu bih izdvojila M.A.C. Što se tiče drogerijske šminke, jako volim Auru, posebno olovke za usta i olovke za obrve. I da, brend koji jako volim i koji nudi proizvode po veoma pristupačnim cenama, ColoruPop. Definitvno se ne mogu odlučiti za samo jedan brend.

Što se tiče drogerijske šminke, jako volim Auru, dodala je Katarina Stevančević.

4. Ima li neki trend u šminkanju koji se tebi nikako ne dopada?

Volim sve tehnike šminkanja, ali na primer mom sinzibilitetu ne odgovara cut crease i uvek ću se ranije opredeliti za zemljanje tonove ili makeup – no makeup na sebi, a što se tiče klijenata uvek sam tu da ispunim sve njihove želje. 

5. Kako ti lično voliš da se šminkaš?

Ja se držim klasičnijih lukova i kod mene ćete najčešće videti makeup-no makeup. Ten je osnov celog makeup-a. Ono što jako volim je hajlajter i koristim ga pri svakom šminkanju, daje svežinu mom licu. Takođe, jarke nijanse karmina daju dozu boje i osveže moje ten u trenutku i bez tone šminke. I plus naglase boju mojih očiju. Kada je večeranja varijanta u pitanju, volim zadimljene oči. Zavodljiv i bezvremeni smokey eye.

Ono što jako volim je hajlajter i koristim ga pri svakom šminkanju

6. Da li bi nam dala par predloga za svakodnevnu šminku?

Dobra nega je najbolja podloga za šminku. Kada je lice negovano lako je našminkati se. Ono što ja savetujem i svoje klijente je da ne koriste svakodnevno teške proizvode i takođe da iste ne nanose u slojevima. Za dobar izgled je najbitniji besprekoran ten. Važno je da makeup zadrži svež i toniran izgled. Ten treba da zadrži svoju teksturu i deluje prirodno. I za razliku od teške i jake šminke neće postojati mogućnost da ten postane neujednačen. Rumenilo daje svežinu licu i nikada nećete izgledati umorno kada imate malo rumenila. Kada je reč o rumenilu, birajte kremaste proizvode jer deluju prirodnije. Ko nije ljubitelj rumenila, bronzer i hajlajter su tu da naglase preplanuli ten. Zatim, moj predlog je naglasiti ili oči ili usta. Ukoliko imate puna usta, istaći usta. Ukoliko su dominantne oči, treba staviti naglasak na njih. Neizostavni komad šminke je maskara koja otvara pogled. I kada smo već kod maskare, imate sjajan video kod moje drage Marije Jolić sa detaljnim uputstvom kako možete samo uz trik sa maskarom nagalsiti oči.

Dobra nega je najbolja podloga za šminku, rekla je Katarina Stevančević.

7. Koji našu poznatu ličnost ili modela bi volela da našminkaš?

Neki moj ideal lepote je maslinast ten, tamne oči i izražena vilica. Tako da što se javnih ličnosti tiče, izdvojila bih etsradnu umetnicu Editu Aradinović i manekenku Maju Marčić koje se uklapaju u moj pojam lepote. 

Prelepa glumica Olja Lević

8. Koliko je posao šminkera zadovoljavajući u Srbiji?

Ne znam koliko sam kompetentna da odgovorim na ovo pitanje s obzirom da sam na početku šminkerske karijere i da ciljeve tek treba da realizujem. Ali s obzirom da je moj studio Nina otvoren u Kruševcu pre dve godine, zadovoljna sam uzlaznom putanjom kojom idem. I to nisu konstantne dve godine rada. Kada sam pre tri godine upisala školu šminkanja kod Bojana Vukadinova bila sam trudna, ali sam rešila tad ili nikad. Bilo je mučno putovati svakog vikenda za Beograd, ali bih opet uradila isto. Onda sam postala mama i usledila je pauza koju sam pametno iskoristila nadograđivanjem svog šminkerskog znanja na masterima svojih kolega čiji rad volim i poštujem. „Ključ uspeha je samopuzdanje. Ključ samopouzdanja je priprema“ (Artur Es). Zatim sam otvorila salon i postala mama po drugi put, tako da je pauza malo potrajala i sada se vraćam potpunoj posveti ovom poslu. Uvek se vodite rečenicom: „Izaberite posao koji volite i nećete morati da radite ni jedan dan do kraja života “ (Konfučije).

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ