GASTRO     09.09.2020.

Ovsene pahuljice – Pravilna priprema + recept!

Ovsene pahuljice su i te kako dobar izbor za doručak, ali je pravilna priprema od presudnog značaja. Mnogi ih pripremaju tako što ih samo pomešaju sa jogurtom i omiljenim voćem. Ali da bi se iskoristili svi benefiti veoma je važna pravilna priprema ovog doručka. Pogledajmo kako da pripremite ovsene pahuljice i iskoristite sve benefite istih!

Priprema sa vodom!

Pre svega, ovsene pahuljice se pripremaju sa vodom. Postoje dve opcije – da ih zajedno sa mlevenim lanom i čija semenkama prelijete vrelom vodom da ogrezne i ostavite da upiju vodu i da omekšaju; ili da ih kuvate i mešate desetak minuta. Za 4 kašike potrebno je 150ml vode.

Kombinacija namirnica

Druga važna stvar je sa čime ih kombinujete. Ukoliko ih jedete slatke onda je voće najbolji izbor. Ali postoji i varijanta slanih, pa uz porciju ovsenih pahuljica možete pojesti dva kuvana jajetamladi sirjogurt ilitunjevinu. Bitno je da obrok bude potpun uz sve potrebne nutrijente. 

Ovsene pahuljice priprema: Izuzetni benefiti po zdravlje čitavog organizma

Ovsene pahuljice se koriste kao prevencija i lečenje dijabetesa, poboljšava varenje hrane, snižava loš holesterol. Takođe usporava apsorpciju šećera masti. Poboljšava kvalitet sna i održava opšte zdravlje organizma.

Pored toga, bogate su vitaminima B1 i B5, E i K, cinkom, kalijumom, kalcijumom, hromom. Čine vas izuzetno sitim i, ukoliko se kombinuju sa pravim namirnicama, čine jedan kompletan obrok koji je sjajan kao doručak, a kod dece, sportista i ljudi koji žele da povećaju svoju telesnu masu mogu se konzumirati i tokom dana kao užina

Voćni miks –RECEPT

Pahuljice pripremite na gorepomenuti način sa mlevenim lanom i čija semenkama. Zatim dodajte voće po želji. Sezonsko voće je najbolje, pa u skladu sa time kombinujte svoje omiljeno. Dodajte 5 do 10 badema. Na kraju dodajte i suvo voće, kašiku suvog grožđa ili nekoliko suvih šljiva. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ