URADI SAMA     06.09.2019.

Planiranje obroka za celu porodicu – uštedite vreme, a i novac!

Između gustog rasporeda, celog dana na poslu, vrtića, školice i treninga, „šta kuvati danas“ ume da zada glavobolju. Pronaći inspiraciju za brza, zdrava i za porodični budžet pristupačna jela ponekad je pravi izazov. Kada u tu jednačinu ubacimo i male izbirljivce, onda je drama još veća.

Planirajte obroke za celu nedelju!

              Planiranje obroka za narednu nedelju može vam uštedeti i vreme i novac. Na ovaj način ćete uvek imati jasan plan i spisak sa kupovinu, bez lutanja između rafova i kupovine namirnica koje će se izgubiti na dnu frižidera. Takođe ćete uštedeti novac i sprečiti nepotrebno gomilanje hrane koja se na kraju baci.

              Kako početi? Iskreno, ne možete pogrešiti. Naime, vi najbolje znate koliko vremena imate da izdvojite u toku dana za kuvanje, te obroke planirajte shodno tome. Takođe, nisu svi ukućani kod kuće i za trpezom za sva tri obroka, imajte i to u vidu. Ukoliko imate gust raspored, onda gledajte da prilikom pravljena nedeljnog meni-ja uvrstite jela za čiju pripremu je potrebno 15 – 30 minuta. To najčešće podrazumeva kuvanje na visokim temperaturama i na sve četiri ringle, ali štedi vreme. Sa druge strane, imate jela koja su idealna za podregavanje i sutradan, te vam štede vreme unapred za naredni dan, ali je za njihovo spremanje potrebno više vremena.

Evo par primera:

Pasta

Nikada nećete pogrešiti sa pastom. Generalno testenine i sos, kombinacije su beskonačne. Ukoliko neko povrće nije deci omiljeno, mozete ga ubaciti u sos i proćiće neopaženo. Bilo da pravite sa piletinom, mlevenim mesom ili ribom, samo sa povrćem, paradajz ili bešamel sosom – imate kompletan obrok koji se priprema izuzetno brzo. Isprobajte nove kombinacije, recimo: brokoli, tikvice, patlidžan, praziluk, crvena paprika uz piletinu sa integralnom testeninom.

Grilovano povrće uz ribu

Grilovano povrće uvek ide savršeno uz  pileći ili riblji file. Uz to dodate činiju sveže sezonske salate i obrok je kompletan.

Supa i salata

Idealna kombinacija za toplije dane. Naime, potaž od povrća u kombinaciji sa krotonima ili dvopekom ( koji ste začinili maslinovim uljem i drugim začinima koje volite) može biti odlično predjelo ili ceo obrok. Uz to možete poslužiti sezonsku salatu.

Jela koja se sporije kuvaju

Ona su idealna, jer imate vremena za druge stvari, dok ne budu gotova, bilo da se kuvaju na ringli ili u rerni. A odlična su da ih poslužite sutradan ponovo ili zaledite za neki drugi put. Recimo, takva jela su: slatki kupus sa junetinom, musaka, lazanje, sarmice u listu od vinove loze…

Wrap

 Ukoliko vam je ostalo hrane od prethodnog dana, ali nedovoljno za ceo obrok, uvek možete da napravite neku varijantu „wrap-a„. Sve što vam je potrebno jeste tortilja ili palačinka, namaz po želji, meso i povrće koje vam je ostalo od jučerašnjeg ručka i sveža salata. Ukoliko mislite da nemate dovoljnu količinu, uvek možete obariti neko povrće kao brokoli, kukuruz, grašak i dodati.

              Nadamo se da će vam ove ideje olakšati planiranje obroka. Imajte na umu da bi plan oborka trebalo da bude organizovan i smislen, ali opet i fleksibilan. Ukoliko vam manjka ideja, uvek možete predložiti ostatku porodice da se uključe i daju ideje šta da kuvate sutra.

Prijatno!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ