RAZVOJ DECE     09.05.2019.

Podrška roditelja veoma važna za samopouzdanje deteta

Od malena izgrađujemo svoju ličnost, korigujemo se sa godinama i postajemo onakvi kakvi želimo da budemo. A najveću ulogu u vaspitanju deteta imaju, upravo, roditelji.Detetu bi trebalo prestavljati stvari realno, ali, takođe, i pohvaliti ga za sitnice koje njemu znače. Dakle, vama to možda izgleda kao „dečija stvar“, ali u tom trenutku, njima je to jako značajna stvar, koju treba da doživite na isti način.

Usmeravajte ga i od malih nogu učite pravim vrednostima. Ukoliko dosta razgovarate sa vašom decom, kasnije će sami procenjivati situacije, a vi ćete biti tu da podržavate.

Veoma bitno:

  • Ponavljate im da ste uvek tu za njih.
  • Slušajte ih i stavljate im to do znanja.
  • Neka znaju da im verujete i to im često ponavljajte. Na ovaj način osećaju odgovornost i ne žele da izgube poverenje roditelja. Osetiće se odraslo i sposobno.
  • Terajte ih da sami rešavaju probleme. Ukoliko dobiju slabu ocenu, pitajte ih šta dalje planiraju, na koji način žele da poprave ocenu. Budite uporni.
  • Ništa ne podrazumevajte, pokažite vašem detetu da ga volite.
  • Obraćajte im se kao odrasloj osobi, ali na blaži način. Dozvolite im da donesu najbanalnije odluke i pustite ih da znaju da cenite njihovo mišljenje.

Neophodno je uložiti mnogo pažnje i truda u vaspitanje dece, ali činite to na ispravan način, sa puno strpljenja i ljubavi, time ćete doprineti njihovom samopouzdanju i celokupnoj slici o sebi.Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ