TRUDNOĆA     15.10.2018.

Pomoć tokom trudnoće, ali i dojenja – Novalac prenatalne kapsule

O zdravlju deteta se misli mnogo pre nego što ono dođe na svet. Odgovorne majke o tome misle i mnogo pre začeća. Nakon što smo Vasa i ja rešili da proširimo porodicu, posetila sam svog ginekologa u želji da uradim sve detaljne preglede i analize, da bih bila sasvim sigurna da je sve uredu i da opušteno mogu da mislim o budućoj trudnoći i majčinstvu.

Odmah na početku mi je ginekolog rekao da čak i pre začeća, minimum tri meseca poželjno je unositi folnu kiselinu. A zašto?

Da bi beba bila zdrava, osnovni preduslov je dobro zdravstveno stanje majke. Trudnoća je jedno od najzahtevnijih perioda u životu žena. Usled rasta i razvoja novog bića potrebe za pojedinim nutrijentima povećavaju se čak za 50–100%, ćelije se brže dele i organi se razvijaju i zbog toga je pravilno snabdevanje hranljivim materijama vrlo važno.

Stručnjaci savetuju uravnoteženu i raznovrsnu ishranu i suplementaciju najvažnijim nutrijentima za zdravlje mame i bebe: folnomkiselinom, gvožđem i omega-3 masnim kiselinama. Kako još od perioda profesionalnog bavljenja modelingom dosta vodim računa o ishrani i zdravlju, želela sam za sebe i bebu samo najbolje. Želela sam da budem sigurna da će suplement koji koristim “uraditi” šta treba i da će ga moj organizam iskoristiti na najbolji način. U konsultaciji sa ginekologom (moram priznati da sam na tom polju tokom čitave trudnoće bila temeljna) odabrala sam Novalac  prenatalne kapsule.

Novalac  kapsule ne sadrže laktozu, gluten i genetski modifikovane sastojke što je znanto doprinelo mojoj odluci da baš njih koristim. Pored toga, pije se samo jedna kapsula dnevno, tako da nema podešavanja alarma, pakovanja kutije sa tabletama, traženja čaše vode u svim mogućim i nemogućim prilikama. “Zaboravne” trudnice će na ovome biti zahvalne! Eh, sve te čari trudnoće…

Uz svakodnevno konzumiranje svežeg voća i sirovog povrća i Novalac kapsule osećala sam da imam energije za sve obaveze: posete ginekologu, planiranje i sređivanje bebine sobe, porodična okupljanja, viđanja sa prijateljima. Verujem da ste ovo već čule, ali – slušajte svoje telo. Ono će vam dati najbolje smernice za well-being tokom trudnoće. Uz redovne kontrole i potvrdu od lekara da je sa bebom sve kako i treba da bude, bilo mi je važno da se i ja osećam dobro.

Prednosti Novalac kapsula su u aktivnoj folnoj kiselini (Quatrefolic), obliku gvožđa Lipofer, DHA i mnogim drugim vitaminima.

Tokom prvog trimestra dosta sam razmišljala o zdravlju i brinula da li radim ono što je dobro za bebu. Deo straha “vučem” i iz iskustva sa spontanim pobačajem, pa verujem da će svaka od vas sa istim iskustvom znati o čemu pišem i kako sam se u tom periodu osećala. Opet ću se vratiti na redovne konsultacije sa ginekologom: uz uverenje da je sa mojim zdravljem sve dobro, najbolji savet koji sam dobilia je – folna kiselina! Folna kiselina je veoma bitna u prvom trimestru trudnoće, jer manjak iste može izazvati greške u razvoju fetusa. U prve četiri nedelje trudnoće ova kiselina je neophodna za pravilan razvoj mozga i kičmene moždine.

Sada kad sam se porodila, nova briga je dojenje. U ovom period mame nikako ne treba da zaborave da potrebe za vitaminima i pravilnom ishranom nisu ništa manje nego tokom trudnoće.

Veoma je bitno da znate i da mesta za dijete i skidanje trudničkih kilograma nema tokom dojenja! Gubitak od pola kilograma mesečno se smatra prihvatljivim, a taj cilj ostvarićete ishranom koja je prvenstveno dobra za zdravlje.

Sastav i aroma majčinog mleka odražavaju ishranu dojilje, zbog toga je važno pratiti dete i moguće reakcije tokom i posle dojenja. Iz tog razloga često se tradicionalno preporučuje izbegavati određene namirniceiligrupenamirnica, kaoštosuna primer kupus, pasulj, citrusi… spisak je duži. Još ako beba ima problem sa grčevima, izbor namirnica za mamu dosta je sužen.

Samim tim veoma je teško ispratiti, pored svakodnevnih obaveza oko bebe da li ste uneli dovoljno vitamina koji su potrebni ne samo detetu, već i vama. Jer ako se mama nije nahranila dovoljno dobro, beba će uzimati vaše zalihe vitamina.

Iz tog razloga i tokom dojenja nastaviljam sa Novalac kapsulama, jer se osećam rasterećenije i sigurnije da beba i ja imamo sve potrebne dnevne nutritijente.

Ono što je takođe važno da podelim sa vama je podatak da manjak folne kiseline, gvožđa i omega 3 masnih kiselina negativno utiče na stvaranje mleka kod nas mama. O skladištenju, sintezi i apsorpciji vitamina ne morate preterano da razmišljate – radije se posvetite svim čarim adojenja i provođenja vremena sa bebom. Uz pravilan odabir suplementa gotovo da nema mesta brizi!

Da biste bile sigurne da ste uradile nešto dobro za svoje zdravlje i time doprinele pravilnom rastu i razvoju deteta preporučujem Novalac kapsule. Razgovarajte sa svojim ginekologom, osluškujte potrebe organizma i budite odgovorne prema svom telu i zdravlju – sada ste odgovorne i za jedno malo biće i njegovo blagostanje na svim poljima, a prvenstveno na zdravstvenom!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ