LIFESTYLE     22.03.2020.

Popularna TV lica o samoizolaciji, jačanju imuniteta i negovanju u kućnim uslovima

U našoj državi, ali i mnogim drugima trenutno je na snazi vanredno stanje i apel da ljudi ostanu kod kuće. Naše poznate ličnosti, bar većina, zbog toga ne radi ili radi u kućnim uslovima, pa su za naš portal podelili kako provode vreme u izolaciji, kako jačaju imunitet, ali i kako se neguju.

PITALI SMO POPULARNA TV LICA KAKO SE NEGUJU I JAČAJU IMUNITET U KUĆNIM USLOVIMA?

Nataša Femić, voditelj K:cn

Brzina života nam stvara stres. Sve što nam se u ovom trenutku događa jeste opomena i poruka da usporimo. Ovo vreme valja iskoristiti za dosta sna, dosta voća i povrća i dosta suplemenata (magnezijuma, C vitamina)… kako naš organizam ne bi ušao u ring sa nevidljivim protivnikom. Ovo je pravo vreme da ostankom kod kuće i slušanjem stručnjaka pokažemo odgovornost prema sebi i drugima.

Markov Uroš, saradnik Jutarnjeg programa Studio B

Gledam da se minimalno krećem (osim kada baš moram). Poštujem sve mere na koje danima apeluju. Dokazaćemo da smo jači od korone, samo ukoliko poštujemo sve naredbe. Što se tiče vremena koje provodim u izolaciji, uglavnom sam na telefonu sa meni dragim prijateljima, ohrabrujemo jedni druge. TV slabo gledam, čitam knjige, i skupljam video materijal u kome javne ličnosti Srbije odgovaraju kako se štite od korone i kako provode slobodno vreme (za TV Studio B). Siguran sam da ćemo izaći kao pobednici! I da, VAŽNO, aplauz i za sve novinare i urednike portala, dnevnih novina i televizija, koji svakodnevno izveštavaju o stanju u zemlji i šire. Nije lako ići na teren, raditi, raditi live emisije! Bravo, kolege novinari i urednici!

Branka Bešević Gajić, reditelj

Veoma ozbiljno sam shvatila situaciju i poštujem odluke Vlade Republike Srbije koje su u interesu svih građana naše zemlje, a i šire, jer jedino tako ćemo pobediti i zaustaviti širenje zaraze koja je ozbiljna pretnja za kompletno čovečanstvo, a naročito za naše najstarije građane. Tako da u ovom teškom vremenu i stanju ništa nam nije uskraćeno, već učenje se
uspešno nastavilo i u našem domu. Sa mojim sinom Vukom Gajićem uredno pratim nastavu na RTS-u i uz redovne konsultacije sa njegovom učiteljicom saradnja je veoma uspešna. Trenutno i sa ćerkom Andrijanom pohađam nastavu za srednjoškolce i trudim se da pomognem. Takođe nastavila sam i ja učenje na doktorskim umetničkim studijama, imam online nastavu preko zoom platforme koju nam je organizovao Univerzitet umetnosti u Beogradu, nastavila sam saradnju sa svojim profesorima sa Fakulteta dramskih umetnosti, tako da je moj dan i više nego ispunjen i samoizolaciju ne osetim, jer imam pregršt ozbiljnih i veoma odgovornih obaveza, već je smatram neophodnom kako bismo sačuvali živote naših bližnjih iznad svega.

Ivana Đorđević, voditelj i pisac

U uslovima vanrednog stanja možda najteže je usporiti se i dohvatiti četke za šminkanje. Iskreno, moje navike slabo sta može da naruši, jer dosta toga znam i umem sama. Od šminkanja do feniranja. Iskreno, sada kad sam u kući mogu duže da držim maske za kosu, recimo. Imam više vremena za razne prirodne preparate, kao što su ricinusovo ulje i maslinovo ulje za kosu, piling kože glave sa morskom solju i slično. Više i vežbam nego inače. Jer više i jedem.  Znam da je teško ostati pribran i ne razviti neke nove osobine, ali ja ne mogu da zamislim da idem čupava i nenašminkana makar minimalno. Stavljam različite maske na lice, to je rutina od koje ne odustajem, ali svakako da mi je važno da izgledam lepo. Možda ce zvučati čudno, ali meni kad se pogledam u ogledalo i čekiram da je sve ok, onda mi i sve ostalo bude ok. Ovo nije stvar pomodarstva, nego kulture življenja. Kao što sređujete kuću, tako sređujete i sebe!

Violeta Dimitrić, voditelj i pisac

Smatram da je pre svega u izolaciji najvažnije primeniti propisane  higijenske mere, što je jednostavno. Potom bitno je negovati psihičku stabilnost. Preterana briga i strah slabe imuni sistem organizma. Dakle, izbegavam sumorne misli, a slobodne trenutke ispunjavam sadržajima koji me ispunjavaju, pišem roman, čitam, gledam filmove, virtuelne pozorišne predstave i muzejske postavke. Mnogo toga možemo da naučimo od junaka iz literature. Recimo, uradila sam intervju sa književnicom Trejsi Ševalije koje piše o hrabrosti žena u teskim istorijskim trenucima. Kad je reč o ishrani,  kako radim posao koji je dinamičan, neophodno mi je da unosim vitamine. Kao preventivu tokom trajanja epidemije neizostavno uzimam suplemente cinka, vitamina C, D, B. Zbog stvaranja bazne sredine u organizmu, pijem toplu vodu sa dodatkom sode bikarbone. Ujedno važno je i umereno vežbati, jer je smanjeno kretanje. Kako stanujem na prvom spratu više puta se penjem gore i dole, što daje učinak kao step aerobik. U ishrani sam smanjila ugljene hidrate, uzimam kašičicu meda, i kašičicu cimeta rastopljenih u toploj vodi. Ukusno je i okrepljujuće.

Gordana Dragišić, numerolog

Ovo je period kada moramo poštovati sve kodekse ponašanja u vanrednim uslovima. Ono što ja praktikujem jeste bukvalno sve kao i pre izolacije, samo u kućnim uslovima. Moram priznati da imam tu sreću što živim u kući i imam dvorište, samim tim sam opuštenija i nije mi limitirano kretanje, koliko ljudima koji žive u stanu. Jutro započinjem sa mlakom vodom i limunom. Posle toga doručak koji je bogat proteinima, a nakon 2h i trening. Moj trening je stvarno dinamičan i u skladu sa mojom Natašom Danilović. To je žena sa kojom vežbam od 2014. Važno je ostati u dobroj formi, jer jačamo naš organizam i virusi nas zaobilaze. Budite jaki i zdravi. Da, vodim računa šta jedem i to nema veze sa izolacijom. To je način života. Od suplemenata uzimam C vitamin, selen, OMEGA 3. Važno je u ovim momentima ostati priseban, trezven. Ne družim se puno, jer je izolacija, ali pijem kafu sa prijateljima online preko Viber-a ili Instagram-a.  Kada je nega tela u  pitanju sve kao i pre izolacije. Tuširanje , tople kupke i dobro mleko za telo. Često stavljam i maske na lice koje kupim u radnji ili napravim i sama. Med i limun – dlični su za piling. Napokon ću odmoriti kožu od šminke. Često pravim smuti od svežeg spanaća, jedne banane i jednog limuna. Sve sveže i sve to propustite kroz sokovnik. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ