MAMA     03.04.2020.

PORODICA: Saveti za bolju komunikaciju mame i ćerke – razlika u godinama ne mora biti prepreka!

Jedan od ključnih odnosa koje gradimo u životu je odnos sa majkom. Između kćerke i majke postoji razlika u iskustvu ili kako se popularno kaže, u godinama. Samim tim, normalno je da će doći do nesuglasica.

Poverenje je ključ odnosa kćerke i majke!

Važno je da  komunikacija postane otvorenija, što će se i desiti odrastanjem.  Razlog tome je što smo zrelije i jasnije uviđamo nameru mame. Kćerke bi trebalo da shvate da su majke živele sa većim ograničenjima nego mi danas. Na primer, pijanstva se nisu smatrala ,,uživanjem u mladosti“,  a sada  to je ,,normalna“ pojava.  Svakako, nemojte raditi ono što znate da će naljutiti vašu majku.

Dopustite majki da bude majka, da vam da savet. Devojke  kažu da im je najčešće neprijatno da  razgovaraju o intimnim odnosima. Onda izbegavajte detalje, ispričajte joj jedan deo ljubavne priče i ona će biti ponosna što u vašem odnosu postoji poverenje. Isto važi i za sve drugo što doživljavate.  

Radite stvari koje volite zajedno

Pronađite neku zajedničku aktivnost sa majkom, ako ona voli da kuva,  zamolite je da vas nauči novo jelo i potrudite se da to radite češće.  Kroz  zajedničke aktivnosti vaš odnos će napredovati,  a i  steći ćete utisak da razgovarate sa drugaricom kojoj možete  sve da ispričate.

Poslušajte njene razloga, ukoliko se protivi vašoj odluci!

Što ste starije, majka je sve manje autoritet. Teško da  može da vam zabrani nešto u dvadeset petoj godini. Ipak, to ne znači da se ona neće protiviti vašim odlukama. Poslušajte njene razloge, možda je u pravu,  a to ne želite da vidite.

Majke  kritikuju iz najbolje namere. Zapravo, ko će vam poželeti lepši i savršeniji život od nje?  Svesni smo da postoji druga strana priče i da odnos sa majkom nije uvek dobar, ali potrebno je raditi na tome. To je odnos koji se gradi godinama uz puno ljubavi, podrške i razumevanja.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ