URADI SAMA     06.05.2024.

Posetili smo baštu TRAVARA Milana – Evo kako da posadite LAVANDU, koja biljka uspeva i POČETNICIMA, a koja je biljka ‘BESMRTNOSTI’

Dok se proleće lagano pretapa u tople, sunčane dane maja, travari širom sveta spremno otvaraju vrata svojim baštama, dočekujući novu sezonu rasta, lečenja i inspiracije. Za mnoge, maj je magičan mesec, vreme kada se priroda budi u punom sjaju, a baštovani upuštaju u svoje omiljene rituale sađenja i brige o biljkama. Ali za one koji znaju tajne lekovitog baštovanstva, maj nije samo vreme za cveće i povrće, već i prilika da se sa posvećenošću i ljubavlju zasadi nešto što će hraniti dušu i telo – lekovite biljke. On je otkrio za početak kako da posadite lavandu.

U susret ovom čarobnom periodu, razgovarali smo sa iskusnim travarom, gospodinom Milanom Jovanovićem, čije znanje o lekovitim biljkama duboko korene u porodičnoj tradiciji i dugogodišnjem istraživanju. Sa svojim jedinstvenim pristupom i strašću prema biljkama, Milan deli svoje savete i preporuke za sađenje lekovitih biljaka u maju.

Za Milanovu porodicu, maj je oduvek bio simbol obnove i rasta. “Maj je vreme kada priroda dostiže svoj vrhunac vitalnosti”, objašnjava Milan dok pažljivo premešta sadnice lavande u pripremljenu zemlju. “To je idealno vreme za sađenje lekovitih biljaka jer su tada zemlja i vazduh dovoljno topli da podstaknu brz rast korena, ali i dovoljno vlažni da biljke lako prime vlagu koja im je potrebna.”

Kada je reč o izboru biljaka za sadnju u maju, Milan ističe nekoliko svojih favorita. “Lavanda je definitivno jedna od prvih biljaka koje bih preporučio“, kaže on dok pokazuje na redove mirisnih ljubičastih cvetova. “Osim što je prelepa za gledanje i mirisna, lavanda ima brojna lekovita svojstva, uključujući umirujući efekat na nervni sistem i antiseptička svojstva.”

Pored toga kako da posadite lavandu, Milan preporučuje i sadnju biljaka poput matičnjaka, mente, i hajdučke trave. “Ove biljke su odlične za početnike jer su prilično otporne i lako se održavaju”, objašnjava Milan dok pokazuje na raznobojne lepeze biljaka u svojoj bašti. “Ali, važno je imati na umu da svaka biljka zahteva određenu negu i pažnju, pa je važno informisati se o potrebama svake biljke pre nego što je posadite.”

Dok završava sa sadnjom svojih omiljenih biljaka, Milan poziva sve ljubitelje prirode da se pridruže u majskom plesu sa biljkama. “Nema ničeg lepšeg od gledanja kako biljke rastu i razvijaju se”, kaže on dok obavlja poslednje prilagođavanje zemlje oko svojih novih sadnica. “Sa svakim listom koji raste, osećate se sve više povezanim sa prirodom i njenim darovima. To je magija lekovitog baštovanstva – uvek ima nešto novo da se nauči i otkrije.”

Dok se sunce polako spušta na horizont, Milan završava svoj dan u bašti sa osmehom na licu i nadom u srce. Za njega, maj nije samo mesec procvata biljaka, već prilika da se otvori novo poglavlje u priči o lekovitom baštovanstvu, priči koja se neprestano razvija i inspiriše sve one koji se usude da je prate.

Sa njegovim rečima u mislima, možemo se nadati da će ovaj maj biti vreme za sađenje ne samo biljaka, već i novih ideja, snova i mogućnosti. Jer, kao što Milan zna, u lekovitom baštovanstvu, svaka sadnica je prilika za rast, lečenje i ljubav prema prirodi.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ