HEDONIZAM     21.07.2020.

Posetite MUZEJ ČOKOLADE u srcu Beograda!

Beograd je pre nekoliko meseci postao bogatiji za još jedan muzej, i to muzej čokolade! Verujemo da su se svi ljubitelji ove poslastice i te kako obradovali. Posetioci se mogu upoznati sa: istorijom nastanka čokolade, načinom pravljenja, konzumiranja, kao i mnogim drugim zanimljivim pojedinostima. Muzej čokolade se nalazi u ulici Tadeuša Koćuška broj 18.

muzej cokolade u Beogradu

Izgled muzeja

PRAŠUMA

Prva soba muzeja zove se „ Prašuma”, jer svojim izgledom i dekoracijom oslikava prašumu. Sem njenog egzotičnog izgleda, u njoj možemo videti kako izgleda plod kakaa od koga se kasnije pravi čokolada.

soba Prasuma

EVROPA

Druga soba nosi ime „ Evropa ” i posvećena je dolasku kakaa u Evropu. Nameštena je u stilu sobe iz tog vremena sa mnoštvom eksponata koji su se koristili za preradu kakaa i pravljenje čokolade u tom periodu.

soba Evropa

SRBIJA

Sledeća soba nosi naziv „ Srbija ” gde su izloženi eksponati koji dočaravaju istorijski razvoj čokolade u našoj zemlji.

soba Srbija

FASHION ROOM

Četvrta soba nosi moderan naziv „ Fashion room” koju krase neverovatni predmeti koji su napravljeni od čokolade!

Na kraju obilaska svih soba, dolazi se do prodavnice čokolade, gde posetioci mogu da kupe čokoladu da se zaslade nakon obilaska.

Kako je zrno kakaa dospelo na tlo Evrope?

Evropljani su saznali za zrno kakaa zahvaljujući putovanjima Kristofera Kolumba u Novi svet. Tokom svog četvrtog putovanja, nakon što je stigao u Nikaragvu 1502. godine, primetio je da domoroci koriste , njemu neobična zrna, kao način plaćanja. Prava vrednost kakaa nije još bila prepoznata, jer Kolumbo nije znao mnogo o njemu i doneo ga je na španski dvor samo zbog njegovog specifičnog izgleda.

zrno kakaa

Međutim, zahvaljujući španskim sveštenicima i njihovom kontaktu sa domorocima, došlo je do saznanja kako zrna prerađuju i koriste Asteci i Maje za pravljenje pića koje je za njih imalo veliki religijski značaj. Plod kakaa su smatrali hranom bogova. Otkriveno je da je civilizacija Maja u proleće priređivala obred u čast boga kakaoa Ek Čuaha i tom prilikom su prinosili životinjske žrtve. Pravo interesovanje za čokoladne napitke počinje u doba osvajanja Južne Amerike nakon što astetski vladar Montezuma posluži Kortesa toplim napitkom od kakaa. Asteci topli kakao nisu pili sa šećerom, nego su mu dodavali vanilu ili čili. Oduševljeni čokoladnim napitakom doneće ga na tlo Evrope i praviće ga sa šećerom i cimetom.

Cena ulaznice i organizacija obilaska

Ulaznica za odrasle ,po osobi, iznosi 600 dinara. Ulaznica za dete od 5 do 12 godina iznosi 400 dinara. Porodična ulaznica koja obuhvata dvoje odraslih i dvoje ili više dece iznosi 1500 dinara.

Obilazak muzeja je organizovan po grupama i traje sat vremena. Prvi obilazak kreće u 10 sati ujutru. Muzej ima kustosa tako da možete dobiti odgovor na svako pitanje.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ