PUTOVANJA     03.05.2020.

Posetite ovog leta najlepše banje u Vojvodini!

U našoj zemlji postoji oko 40 banja, a danas smo se odlučili da vam predstavimo najlepše banje u Vojvodini. Po preporuci lekara, ove godine je najbolje da provedemo odmor u Srbiji, zato hajde da je istražimo! Sigurno postoji mnogo mesta koja niste posetili, a voleli biste.

Kada dobro razmislite, da li ste više znamenitosti obišli u nekoj stranoj zemlji, nego u sopstvenoj? Vreme je da se to ispravi!

panorama Palickog jezera


Pokrajina Vojvodina je veoma bogata banjama, koje su poznate ne samo kod nas, već u celoj Evropi i šire!

U nastavku vas očekuju najlepše banje Vojvodine!

Banja Palić

Verovatno najstarija banja kod nas je Banja Palić. Smeštena je u severnom delu Bačke, odnosno na Palićkom jezeru, po kome je i dobila naziv. U neposrednoj blizini banje postoji i zoološki vrt, zbog čega je ova banja još više popularna. 

banja Palic

Prvo toplo kupatilo ove banje potiče iz 1845. godine, a upravo tada Palić dobija status banje. Voda Palićkog jezera je izuzetno lekovita i alkalna, tako da može da pomogne u lečenju:

 • reumatskih;
 •  nervnih;
 •  kožnih;
 •  ginekoloških;
 • i mnogih drugih oboljenja.

Ukoliko se odlučite da posetite ovu banju, imaćete priliku boravite u takozvanim blatnim kupatilima. Takođe, možete probati masaže i elektroterapije. A sve vreme ćete piti vodu koja je izuzetno lekovita!

Banja Junaković

Ova banja je jedna od najvećih kako u Vojvodini, tako i u celoj Srbiji. Nosi veoma interesantan naziv, koji je dobila po jednoj porodici. Ona je posedovala šumu koja se nalazi u blizini ove banje. Banja Junaković je smeštena nedaleko od grada Apatina, odnosno u severozapadnom delu Bačke. Naročito je poznata po svom kvalitetu vode, prepuna je minerala. A temperatura dostiže neverovatnih 50 stepeni

banja Junkovic, Apatin


Ovde možete lečiti bolesti:

 • kostiju;
 • kičme;
 • kao i razni ginekološke probleme. 


Mnogi parovi koji imaju problema sa sterilitetom dolaze upravo u ovu banju. Na raspolaganju su terapije poput: akupunktura, kinezioterapija, elektroterapije itd. Ima dosta zanimljivog sadržaja, a između ostalog i brojni sportski tereni, staze za šetanje, saune, kuglana itd. Nedaleko od banje Junaković nalazi se i reka Dunav.

Banja Vrdnik

Ova banja je specifična po tome što je istovremeno termalna i vazdušna. Smeštena je u Sremu, nalazi se na južnim obroncima planine Fruška Gora. Vrdnik vazi za banju od 1997. godine, a voda je izuzetno lekovita, njena temperatura je konstantno 32, 8 stepeni.

Ovde možete rešavati probleme sa:

 • kičmom;
 • disanjem;
 • jakim migrenama;
 • uspešno se oporavljati od operacije ili povrede.
Vrdnicka kula

Takođe, u Vrdnik banji se mogu lečiti i ginekološki problemi. 
U okviru ove banje nalazi se Specijalna bolnica za rehabilitaciju koja se naziva ,,Termal“. Ona je opremljena najsavremenijom tehnikom za tretiranje mnogih bolesti.

Smeštena je u kraju gde je priroda prelepa, a tu je i  drugi zabavni i rekreativni sadržaj poput: vožnje biciklom, planinarenje, bazeni, saune, razni drugi sportovi, kafići i restorani.

Ovu banju krasi Vrdnička kula i manastir Ravanica!
manastir Ravanica

Ovu banju krasi i izuzetna istorijsko-kulturna vrednost. Još iz rimskog doba u njoj postoji Vrdnicka kula, koja je služila kao zaštita od brojnih napada od strane neprijatelja. A ukoliko posetite ovu banju, imaćete prilike da vidite čuveni manastir Ravanica, u kojem se nalaze mošti kneza Lazara. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ