VESTI     28.04.2020.

Postanite efikasniji u učenju i održavanju koncentracije – evo i kako!

Svima nama je cilj da postanemo što efikasniji u učenju i održavanju koncentracije, zato smo sa vama podelili nekoliko veoma važnih stvari. Proces učenja nekima teško pada, samim tim prva asocijacija često je dosada, propuštena zabava ili razmišljanje – kada će pauza. Zato, da biste sebi olakšali, poslušajte sledeće savete!

Isplanirajte kako ćete učiti!

podsetnik u učenju

Da biste lakše učili napravite raspored, a pored toga ostavite  slobodno vreme za društvene aktivnosti, kako biste bili motivisani.

Neka vam bude udobno

Bitno je da vam bude udobno. Mnogi ne mogu da uče ako je nered u prostoriji, zato obratite pažnju i na to. Razbudiće vas dobro osvetljenje i provetrena prostorija.  Najbolje je učiti za stolom,  jer to održava budnost.  Kada je reč o periodu dana kada smo najproduktivniji – to je jutro, jer ste tada najopušteniji.

Podvlačite ključne reči i definicije

Prikupite informacije šta bi trebalo da naučiti i  kako se zovu lekcije, a onda pre učenja to jednom pročitajte.  Podvlačenjem ključnih  reči i obležavanjem definicija brže ćete pamtiti.

podvlačenje u učenju

 Kada ste odmorniji, učite teže gradivo!

Ako vam se neprestano ,,traže“ kafa i slatkiši, to ne znači da bi ih trebalo jesti. Verovatno ste dehidirali i zato pijte vodu umesto da jedete!

Pauze

Čak i za vreme ispitnog roka napravite pauzu! Pogotovo ako učite više dana zaredom, jedan dan pauzirajte. Drugi vid pauze je u toku dana kada učite. Pustite muziku ili pogledajte neki smešan video na Jutjubu. Najefikasnije je učiti 30 minuta, a nakon toga napraviti pauzu 3-5 minuta.

Ponavljajte gradivo!

Činjenica je da brzo zaboravljamo naučeno, osim ako smo to dobro savladali. Dok učite, ali i obnavljate, pretvarajte se da nekome objašnjavate naučeno i to što jednostavnijim jezikom.

učenju učenju učenju učenju

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ