INTERNET     20.02.2021.

POZITIVNI I NEGATIVNI UTICAJ: Da li su društvene mreže zlo ili dobro današnjeg društva?

Internet i društvene mreže doneli su jednu od najznačajnih promena u komunikaciji u istoriji čovečanstva i ta promena je nezaustavljiva. Ukoliko bi osoba pokušala da ostane izvan toga, to bi danas praktično značilo da bude izvan svih tokova savremenog života. Da li društvene mreže imaju pozitivni ili negativni uticaj?

Virtuelni život korisnika socijalnih mreža kroz njihove objave pruža  mnoštvo informacija i gotovo da nema čoveka koji se u nekom trenutku ne zapita o tome koliko otkriva sebe, gde je granica, šta to govori o njemu.

Današnje generacije adolescenata odrasle su uz internet, mobilne telefone, a samim tim i društvene mreže, koje, čini nam se, imaju sve značajnije mesto u njihovim životima.

Jedno od važnih pitanja u ovom kontekstu jeste odnos interneta i mentalnog zdravlja.

Najčešća aktivnost mladih na internetu, kako u svetu, tako i u Srbiji, jeste društveno umrežavanje. Onlajn društvene mreže mogu imati pozitivan efekat na blagostanje. Taj efekat je indirektan i povezan sa percipiranom socijalnom podrškom.

Pozitivni efekti društvenih mreža

Aktivnost na društvenim mrežama daje mogućnosti za lakše emocionalno otvaranje, koje može da vodi ka pozitivnim reakcijama drugih, što dalje vodi ka porastu samopoštovanja i osećaja pripadanja, a krajnji rezultat je izraženiji osećaj subjektivnog blagostanja.

Negativni efekti društvenih mreža

Međutim, društvene mreže (i onlajn komunikacija uopšte) mogu imati i značajne negativne efekte na mentalno zdravlje adolescenata, kao i svih nas. Ukoliko smo izloženi elektronskom maltretiranju ili ukoliko korišćenje društvenih mreža vodi ka idealizovanju drugih i stvaranju nekih nerealnih očekivanja od sebe, to dovodi do pada samopouzdanja ili stvaraju neku vrstu zavisnosti. Neke od značajnih mogućih posledica su: depresivnost, anksioznost, izostajanje iz škole, suicidalne ideje i nisko samopoštovanje.

Rezultati istraživanja ukazuju da je jedan vid moguće prevencije sprovođenje programa edukacije u onlajn komunikaciji.

Da li su društvene mreže dobro ili zlo današnjeg društva?

Jedna od dilema današnjice tiče se upravo društvenih mreža, da li su one dobro ili zlo modernog društva. Društvene mreže nisu ni nužno dobre, ali ni nužno loše, već jednostavno onakve kakve ih sami korisnici naprave. Kod svakog od nas postoji stav da li ćemo i na koji način prihvatiti nešto kao dobro ili loše i upravo je to slučaj i sa društvenim mrežama na kojima možemo uraditi mnogo pametnih stvari, ali isto tako i mnoštvo nepromišljenih. Ukoliko se društvene mreže koriste umereno, na pravi način i u prave svrhe nema bojazni od loših posledica. U suprotnom, pad u virtuelnu zamku je neizbežan.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ