KULTURA     26.06.2020.

Poznati solisti Radio Televizije Srbije na Vidovdanskom koncertu

Ovog vikenda na Adi Ciganliji, na najvećem sportskom, rekreativnom, kulturnom i zabavnom centru u Beogradu koji u svojoj ponudi sadrži preko 50 otvorenih sportskih igrališta i drugih objekata, specijalno za posetioce Ferijalnog saveza Čukarica, manifestacije Roštiljijada biće priređen jednočasovni kulturno – muzički koncertni program posvećen velikom prazniku srpske pravoslavne crkve Vidovdanu, danu od velikog kulturnog i patriotskog značaja za srpsku istoriju i Kosovo i Metohiju.

Tačnije, u subotu 27. juna na piknik prostoru Ade Ciganlije posle 13 časova, na velikoj letnjoj sceni u okviru nastupajućeg Vidovdana predstaviće se dugogodišnji renomirani vokalni solisti Radio Televizije Srbije i Radio Televizije Novi Sad koji su posetiocima i ljubiteljima zelenila pripremili najlepše tradicionalne pesme centralne Srbije, Kosova i Metohije, Makedonije i Balkana. Samo neki od učesnika: glumica i vokalna solistkinja Biljana Prokić poznatija Koštana po istoimenoj predstavi književnika B. Stankovića, istaknute, priznate vokalne umetnice Javnog servisa Srbije Jasna Đokić, Biljana Petković, Vesna Dimić, eminentni prof. dr Ivica Stančić dobitnik mnogobrojnih prestižnih priznanja Grada Beograda, etno umetnik Aleksa Nedeljković nekadašnji solista pevačkog studija Merime Njegomir… pevaće svim srcem u znak sećanja na kneza Lazara i junake koji su poginuli na Kosovskom boju davne 1389.godine.

Iako se Vidovdan obeležava kao tužan praznik, tog dana se širom Srbije održavaju vidovdanske svečanosti i ostali događaji sa ciljem da se širi kolektivna svest srpstva, junaštva i herojstva aludirajući na minule predstavnike istorije Srba.

„ Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio da uređujem i pripremam kulturno – muzički program na beogradskoj Adi koji smo posvetili žalosnom, ali vrlo značajnom srpskom pravoslavnom prazniku Vidovdanu. Pozivam sve građane naše prestonice da posete ovu porodično – turističku 11. Roštiljijadu i uživaju u programu koji sam sa svojim kolegama
poslednjih nedelja revnosno pripremao. Kolege i realizatori sa pomenute manifestacije održaće istog dana niz kulturnih i sportskih dešavanja, a ono što me posebno raduje – predstaviće se i poznata kulturno umetnička društva!“ izjavio je novinar i menadžer za odnose sa javnošću Nikola Radanović i dodao „Vokalni solisti Radio Televizije Srbije su svesrdno prihvatili naš poziv čime su još jednom potvrdili svoju misiju u negovanju tradicije.

Nikola Radanović

Njihove pesme su snimane za sva vremena u Radio Beogradu, te smatram da je subotnji dan idealan da ih još jednom približimo publici, naročito mlađoj! Čućete premijerno i jednu arhaičnu gradsku, gotovo nesnimanu pesmu iz stare Prištine, mada ne bih otkrivao u čijoj interpretaciji, ali i one koje predstavljaju muzički melos južnog Balkana. Takođe će se predstaviti specijalna gošća slikarka čiji su radovi izloženi u Egiptu, naša poštovana
književnica i humanitarka Božica Velousis, ostali kulturni radnici…

Dođite da pevamo i igramo zajedno šireći ljubav prema kulturi koju predstavljamo.“ Beogradsku 11. Roštiljijadu podržali su Grad Beogad, Gradska Opština Čukarica, Turistička organizacija Čukarica, Institut za transfuziju krvi Srbije, Ada Ciganlija i drugi prijatelji. Informacije o podršci su preuzete sa zvaničnog plakata na Fejsbuk stranici FSČ.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ