DIJETA     13.07.2021.

Pravilna ishrana beba i dece na letovanju! Evo kako treba da izgledaju i da se čuvaju obroci za plažu

Vreme je za odmor, idemo na more, pakujemo se ali nam se provuče i ono čuveno pitanje mama koliko, kada i šta treba da jede moje dete na plaži?

Prvenstveno je neophodno naglasiti, pošto borave u uslovima visoke temperature, deci je potrebno više vode. Međutim, ako su sklona uzimanju sokova, treba ih razblaživati, jer pojedini sokovi sadrže veliku količinu sorbitola – koji može da izazove bol u trbuhu i dijareju

Dojenje je najjednostavnije 

Bebe koje sisaju vrlo lako mogu doći do zdravog i divnog obroka. Bebu možete dojiti koliko god puta je potrebno, ali je i ponudite vodom, jer će to pomoći njenoj dobroj hidraciji.

Majke koje doje takođe treba da piju dosta vode, ali i da paze da to bude sigurna, flaširana voda.

Naravno ishrana puna vitamina kod mame obezbeđuje i obrok pun vitamina za bebu koja sisa.

Mlečna formula za obrok pun vitamina

Ako se beba hrani formulom, pre nego što pođete na plažu – spremite formulu i stavite je u rashladnu kesu ili ručni frižider. Nekoj odojčadi u toplim letnjim mesecima više prija hladnija formula, ali nikad ispod sobne temperature.

Zbog promene klime i drugih faktora na letovanju je deci neophodniji probiotik i ostali vitamini za jak imunitet. Pored vitamina koji su neophodni, omega masnih kiselina i probiotika, oligosahardi imaju svoju ulogu u razvoju imuniteta.

Formula nove generacije sadrži adekvatan nivo oligosaharida koji deci čije mame nisu u prilici da doje iz medicinskih ili drugih razloga obezbeđuju sve navedene benefite i omogućavaju pravilan razvoj sistema organa za varenje koji je leti u posebnoj opasnosti od crevnih infekcija i  jača imuniteta.

Unapred pripremljeni obroci

Spremljenu hranu za bebu držite dobro zatvorenu, u plastičnoj posudi, koju ćete da stavite u ručni frižider.

Već spremljena hrana za bebe, kao cerealije ili mleko, ili sveže isceđeni sokovi – treba da se odmah pojedu i popiju. Držanje hrane na visokoj temperaturi može za par sati da izazove gastrične smetnje, povraćanje i proliv.

Postoje i komercijalne kašice koje lako možete napraviti i na plaži ili u autu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ