ISHRANA     23.08.2018.

Pravilna ishrana i dijeta kod dojilja – Neda Vasić, dipl. nutricionista-dijetetičar

Sve mame koje doje svesne su toga da pravilna ishrana u tom periodu punu znači. Kvalitet mleka, stvaranje grčeva kod bebe, pa i sama laktacija umnogome zavise od toga kako se hranite. Razgovarali smo sa diplomiranim nutricionistom-dijetetičarom Nedom Vasić na ovu temu, a evo šta nam je ona odgovorila…

  1. Da li postoji ipak neka adekvatna dijeta za dojilje?

Postoji naravno, i to vrlo zdrava i izbalansirana ishrana koja zadovoljava sve nutritivne potrebe i majke i bebe. Humano mleko zdravih majki je najbolja hrana za odojče u prvih 6 meseci života i ima nezamenljivu prednost u odnosu na druge načine ishrane jer obezbeđuje optimalan rast, razvoj i zdravlje bebe. Ishrana doilje je vrlo bitna jer treba da obezbedi detetu kvalitetno mleko budući da bebe u prvoj godini života napreduju više nego ikad u životu.  Kada se kaže dijeta mnogi prvo pomisle na gladovanje i neke rigorozne dijete, međutim dijeta znači način ishrane i svakoj osobi se individualno prilagođava (prema godinama, fiziološkom stanju organizma, stepenu fizičke aktivnosti i drugim životnim navikama). U svojoj praksi imala sam dosta doilja na programu ishrane koje su želele da se oslobode viška kilograma koji su ostali nakon trudnoće. Sve one su imale fantastične rezultate na kraju dijete. Ali da ne pričam ja mnogo o tome – najbolje da čujete njihove utiske i iskustvo sa režima ishrane dok su bile pod mojom kontrolom, odnosom pod nadzorom nutricioniste…

  1. Šta je ono što nikako ne bi smelo da se jede tokom dojenja i zašto?

Namirnice koje treba izbegavaiti prilikom dojenje su karfiol, brokoli, pečurke, kupus, grašak, pasulj, luk, boranija jer te namirnice čak i putem mleka izazivaju grčeve kod beba i opterećuju njihov digestivni trakt. To je posebno izrazeno u prvih par meseci života, a posle toga mame mogu polako ubacivati te namirnice u svoju ishranu u manjim količinama. Takođe treba izbegavati jako začinjenu, ljutu i masnu hranu jer to može promeniti ukus i miris majčinog mleka pa ga dete odbija pri dojenju. Ne preporučuje se zeleni čaj, alkohol, gazirana pića. Jedino ponekad, ako baš želi, doilja može popiti pola čaše vina ili piva. Bitan je oprez sa kafom pošto velike količine kofeina utiču i na dete prilikom dojenja (dete se onda teško uspavljuje, slabije jede, bude razdražljivo, nemirno) pa se unos kafe ograničava na 1 – 2 šoljice dnevno. I naravno jako bitna stavka – doiljama su zabranjene cigarete

  1. Da li postoji hrana koja pospešuje stvaranje mleka?

Čaj od komorača je odličan za doilje iz više razloga. Kao prvo komorač ima moć da otkloni grčeve kod beba, stvara prijatan osećaj u stomaku, a pritom sadrži supstance koje podstiču lučenje mleka. Eterična ulja komorača daju mleku prijatan ukus i podstiču bebu da sisa. Doiljama uvek preporučujem da piju svakodnevno 1 litar ovog čaja u toku dana. Pored njega preporujem i čaj od kamilice. Uglavnom im preporučujem da piju nazimenično – jedan dan litar čaja od komorača a drugi dan litar čaja od kamilice. Mada ne postoji jedna čarobna namirnica koja ce povećati stvaranje mleka, već je bitno celokupnu ishranu dobro izbalansirati. Preporučuju se 3 glavna obroka i dve užine. Uobročenost je najbitnija kod doilja kako bi mleko na vreme nadolazilo i kako bi bilo dovoljno mleka. Za dovoljno lučenje mleka takođe je bitan adekvatan unos tečnosti, pre svega vode.

  1. Kako mlade mame/dojilje mogu najlakše da se oslobode viška nakon porođaja?

To se vrlo lako može rešiti. Zavisi koliki je višak u pitanju ali to se uglavnom reši za nekoliko meseci ako se žena lepo pridržava plana ishrane . Bitno je na zdrav način skinuti taj višak kilograma kako beba ne bi oskudevala u kvalitetnom mleku. Uzimanje što raznovrsnije hrane, ali pravilno kombinovane, ima suštinski značaj za pravilnu ishranu. Za početak važno je da doručak bude u prvom satu od buđenja i svaki sledeći obrok na 3 sata, a izbegavati obroke 1 – 2 sata pred spavanje. Veoma je važno pridržavati se odgovarajućeg vremena za obrok i ne uzimati hranu nekontrolisano, u svako doba, bez razmišljanja. Obroke ne treba preskakati i dovoditi organizam u stanje izgladnelosti, jer tada dolazi do gubitka vaznih vitamina i minerala u organizmu, nestabilnosti nervnog sistema i smanjenja otpornosti celokupnog organizma. Preporuka je izbaciti rafinisane slatkiše, pohovana jela, smoki, čips, grisine, masna peciva, lisnato testo, a jela spremati bez zaprške. Piti dovoljno tečnosti, konzumirati sveže voće u dozvoljenim količinama (do 300g dnevno). Voće je ugljeni hidrat pa preveliki unos može uzrokovati povećanje  triglicerida i nagomilavanje masnih naslaga u telu.

  1. Koji je dnevni unos tečnosti najbolji za sigurno dojenje?

Preporučujem doiljama da piju minimum 3L tečnost na dan (2L vode, 1L čaja + sveže ceđeni sokovi). Unos tečnosti zavisi i od kilaže doilje, što je veća kilaža u pitanju i potrebe za vodom se povećavaju.

  1. Da li loša ishrana može da utiče i na prestanak stvaranja mleka?

Loša, nedovoljna ishrana majke može uticati na prestanak stvaranja mleka. Ishrana doilje treba da bude raznovrsna, da je zastupljeno voće, povrće, meso, jaja, žitarice, mlečni proizvodi, jer ako se neka materija ne unosi u dovoljnim količinama organizam ce crpeti potrebe iz majčinih zaliha, rezervi, što može štetiti njenom zdravlju. Automatski čim majka nije zdrava i nema dovoljno energije neće moći ni da stvara mleko, ono će se sve manje stvarati, a možda i skroz prestati.

  1. Da li bi podelila s našim čitateljkama kako bi izgledao idealan dnevni meni za mame koje doje?

Evo jedan predlog dnevnog menia za doilje koje žele da koriguju svoju kilažu:

Dnevni meni
Doručak

Kajgana od 2 jaja

Svež paradajz

2 dvopeka

Užina I

 

Miks iz blendera:

jogurt 200ml + 1 banana +                            kašičica mlevenog badema

Ručak

 

Musaka sa tikvicama i junetinom + salata

 

Užina II

 

Kompot od 1 jabuke  i  1 kruške

Večera

 

Mladi sir 200g + sveža salata

 

  1. Kako mlečni proizvodi utiču na laktaciju?

U toku dojenja od mlečnih proizvoda preporučujem niskomasni jogurt sa 1% mlecne masti, mladi sir sa 5% m.m, kiselo mleko sa 2.8% m.m. Obično mleko ne preporučujem jer otežava varenje i utiče na uznemirenost creva.

  1. Da li doilje treba da uzimaju neke suplemente, pored ishrane prirodnim putem?
  • U normalnim uslovima nema potrebe za dodatnim suplementima. Treba posebno voditi računa o unosu kalcijuma, jer ako se ne unose dovoljne količine putem hrane, nivo Ca u mleku održaće se povlačenjem Ca iz majčinog tkiva – kosti, zubi. To je razlog zašto nekim trudnicama i doiljama propadnu zubi. Posebno treba naglasiti da vitamine i minerale nikako ne uzimati bez konsultacije sa lekarom, jer pogrešna doza može negativno da se odrazi na zdravlje majke i bebe.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ