TELO     17.08.2022.

IZLEČITE ISPUCALE PETE ZAUVEK: Naučite da pravilno negujete svoja stopala

Pravilna nega stopala je jako bitna, pre svega, iz zdravstvenih, a potom i iz estetskih razloga. Dosta ljudi zanemaruje stopala zbog nedostatka volje i vremena ili smatraju da nisu toliko bitna, jer se ne vide preko obuće. Međutim, ako ne vodimo računa o njima, možemo da poremetimo osnovnu funkciju zaštite od spoljašnjih faktora. Takođe, pravilna nega stopala će sprečiti i pojavu gljivica!

Na osnovu lepih i negovanih stopala možemo dosta toga zaključiti o ličnosti osobe. Shvatićemo da se radi o jednoj negovanoj ženi ili muškarcu kojima je stalo do izgleda, čak, i ako on nekad nije toliko uočljiv drugima.

Pedikir u kućnim uslovima

Redovna higijena je ključna, jer ukoliko ne budete vodili dovoljno računa, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema koji bi iziskivali hiruršku intervenciju.

Pedikirom se održava higijena i pospešuje izgled stopala. Jednostavan je i obuhvata sledeće korake :

1. Kupka

Tokom pripreme kupke za stopala, u vruću vodu možete dodati morsku so, sodu birkabonu ili neku drugu vrstu specijalne kupke koje će pomoći u omekšavanju tvrde kože. Možete dodati i neka od eteričnih ulja poput: lavande, čajevca, kantariona ili geranija, koja posebno pomažu u borbi sa suvom kožom. Ostavite vodu da se malo ohladi. Noge u kupki držite petnaest minuta.

2. Odstranjivanje tvrde kože

Nakon tople kupke i omekšavanja stopala, možete krenuti da odstranjujete tvrdu kožu. Turpija ne sme da bude previše gruba kako ne biste skinuli previše i oštetili kožu.

3. Sušenje

Posle turpijanja nogu, morate ih na pravilan način i osušiti. Posebnu pažnju treba da posvetite sušenju predela između prstiju i noktiju, jer je vlaga pogodna za razvoj gljivične infekcije.

4. Sečenje noktiju

Secite nokte ravno, izbegavajte drastično zaokruživanje uglova noktiju, koji može prouzrokovati bol i upalne procese na nogama. Pogrešno sečenje noktiju može da poremeti njihov pravilan rast!

5. Nanošenje laka

Prilikom lakiranja noktiju, lak nanesite u dva sloja. Vodite računa da se prvi sloj dobro osuši, pre nanošenja drugog, kako se boja ne bi razmazala.

6. Krema

Stopalima prijaju masne i hidratantne kreme, slobodno stavite deblji sloj. Preporučuje se da nakon toga obujete čarape, radi lakšeg funkcionisanja nakon nanošenja.

7. Odabir obuće

Pažljivo birajte obuću koju nosite i tokom leta izbegavajte sandale sa tvrdim đonovima. Birajte otvorenu obuću kako bi koža mogla da diše. Tokom drugih godišnjih doba birajte obuću od prirodne kože. Komotna obuća sa dovoljno prostora za prste i petu je neophodna, kako ne bi došlo do pojave žuljeva i bolova. Takođe, izbegavajte cipele šiljatog oblika koje dovode do grčenja prstiju i time uzrokuju urastanje noktiju.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ