VESTI     16.12.2019.

PRAZNICI: Na koji način bi trebalo deca da veruju u Deda Mraza?

Iako u legendu o Deda Mrazu deca širom sveta veruju od davnina, danas mnogi roditelji uče svoju decu da on zapravo ne postoji i da je sve laž. I dok se u nekim porodicama tokom celog decembra željno iščekuje Deda Mraz, na drugoj strani su oni roditelji koji, kako kažu, ne žele da lažu svoju decu, već su realni.

Simbol dobrih stvari

Deda Mraz je simbol radosti, dobrote i poklona. Prema legendi, on svake godine ostavi poklone ispod jelke deci koja su bila dobra. Deca treba da veruju u njega. Možda ne kao dedu sa bradom u crvenom odelu. Nego da veruju da će u životu biti nagrađeni ukoliko budu dobri. Treba da veruju u nešto i da se nečemu nadaju i raduju.

Neprocenjive uspomene

Verovanje u Deda Mraza uči decu da se raduju malim stvarima. Kada odrastu neće se previše sećati igračaka koje su dobili na poklon ili slatkiša kojima su se tada radovali. Pamtiće trenutke sreće u porodici, prazničnu atmosferu i radost. Osećaj uzbuđenja dok pišu svoje želje u pismu Deda Mrazu. Nestrpljenje dok čekaju svoj paketić. Zahvalnost na ostvarenim željama. Pamtiće čaroliju praznika koju će priča o Deda Mrazu upotpuniti.

Nemojte se plašiti kako će dete reagovati kada sazna da Deda Mraz nije baš ono što su oni kao mali očekivali. Oni će to već nekako prihvatiti i kasnije zaboraviti. Ali magiju praznika u svom ranom detinjstvu će pamtiti.

Priče o Deda Mrazu su nešto poput bajki i važan su deo odrastanja deteta. Podstiče maštu deteta i apstraktno razmišljanje. Nemojte uskratiti svom detetu da veruje u nešto pozitivno. Budite njegov Deda Mraz!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ