KULTURA     16.03.2019.

Predstava „CARSTVO NEBESKO“ – doživite nešto sasvim neobično!

Predstava „Carstvo nebesko“ nas je oduševila iz dva razloga, prvo prelazak iz Narodnog pozorišta u Bitef teatar, kao putovanje do potpuno drugačije slike iste predstave, a drugo je sposobnost glumaca da iz pričanja priče o tome kako je nastajala predstava uđu u lik u sekundi  i maestralno nas odvedu u 1389. godinu.

Ovo je predstava u kojoj vam se glumci obraćaju u sadašnjem trenutku i pričaju o svojim prvim susretima sa epskim pesmama,a onda prožive i dočaraju emocije majke devet  Jugovića, cara Lazara, carice Milice,…na nezamisliv, blizak i iskren način, čineći sve što mogu da nas svojim glasom, pogledom, telom i tonom ubede u živost svojih likova. Devet glumaca kao devet Jugovića simbolično, svako na svoj način priča svoju priču. Na pesnički način govore o mislima, željama i borbi čoveka nekada i danas. U željama se nismo menjali: moć, čast, slava, bol, samoća, tuga, jad. Pored drugih izražajnih sredstava, u prvom planu su (izgovoreni) tekst, ali i glumačka bića, koja su u tom trenutku u raznorodnim međusobnim odnosima. Glumci sede na stolicama, ali to njihovo klizanje iz sebe u lik, pa iz lika ponovo vraćanje sebi i tako u krug je sasvim dovoljno da dočara Kosovski boj – koji se ne sme zaboraviti.

U koprodukciji Narodnog pozorišta i Bitef teatra nastalo je „Carstvo nebesko“ (u podnaslovu „Epika balkanika“) s rediteljskim potpisom Jerneja Lorencija. Predstava (sa pauzom) traje oko četiri sata i u njoj igraju Olga Odanović, Nataša Ninković, Nada Šargin, Hana Selimović, Branko Jerinić, Bojan Žirović, Nikola Vujović, Milutin Milošević i Slaven Došlo. Dramaturg je Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostimograf Belinda Radulović, a kompozitor Karmina Šilec. Prvi deo predstave je u Narodnom, a potom se predstava nakon pauze nastavlja u Bitefu.

Idite i doživite Kosovski boj na pravi, zanimljiv način, uživo, bolje od svake knjige, priče, pesme ili lekcije.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ