KULTURA     19.05.2020.

PREPORUKA ZA ČITANJE: Roman „Reptil“

Za dobru knjigu je uvek pravo vreme. Zato vam od ove nedelje, redovno pravimo preporuke knjiga koje sigurno zaslužuju vašu pažnju. Ovog puta je to roman „Reptil“. Roman „Reptil“ je napisao Uroš Timić, a više o njemu, ali i samom romanu, pročitajte u nastavku.

Uroš Timić rođen je u Smederevu 1991. godine gde je završio Gimnaziju. Diplomirao je na Katedri za biblitoekarstvo i informatiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine i trenurtno radi u Narodnoj biblioteci Smederevo. Stručni ispit sa najvišom ocenom, položio je 2017. godine.

Roman prvenac „Osmi život“ objavio je 2015. godine u izdavačkoj kući Laguna kao jedan od tri pobednička romana konkusa Literarni Onlajkn Inkubator u oganizaciji Centra za omladinu Tvoja Srbija, projekat koji je finansialo Ministastvo omladine i sporta. Godinu dana kasnije objavljuje drugi roman „Četrdeset dana“ u ediciji „Alfa“ udruženja „Mladi dolaze“, nastalo kao projekat Udruženja književnika Sbije.

Kratke priče objavljivao je u časopisima „Književni pregled“, „Umetnčki horizont“, „Književnim novinama“ , „Istoku“, „Bdenju“ i „Mons Aureusu“ i na portalu „Blacksheep.rs“. Priče je objavio i u autorskim zbirkama „Krik 2“ i „Čuvari zlatnog runa 2“. Za tri kratke piče osvojio je nagradu „Duško Trifunović“ Scene svih kreativnih, za kategriju pisaca uzrasta do trideset godina. Učesvovao je u međunarodnom pisanju eseja na temu „Izgradimo mir u našim srcima i dušama“, projekat koji finansira UNESCO.  Kao kolumnista radio je i na portalima „Pokazivač“ i „Prestiž magazin“, a tekstovi su mu objavljivani i na portalu „P.U.L.S.E.“

Osnivač je i „Bloger festa“, festivala namenjenim mladim blogerima koji se prvi put održao u decembru 2018. godine, a ove godine 10. novembra, drugi put, sa neverovatnom posećenošću. Festival je obuhvatao panele (tribine) iz oblasti društva, turizma, filma, knjiga, IT sektora, kao i iz oblasti mode. 

U Narodnoj biblioteci Smederevo, u aprilu 2019. godine, organizuje „Festival mladih autora“, koji je trajao dve nedelje, gde je sedmoro mladih književnika predstavilo svoje književno stvaralaštvo i nove romane smederevsjkoj publici.

U aprilu 2019. objavljuje, kao autorsko izdanje, svoj treći roman „Reptil“ i uporedo razvija karijeru book vlogera čiji se video klipovi sastoje od saveta budućim piscima i priča o tome kako je njegova karijera kao pisca tekla. Ovi vlogovi su naročito popularni među mlađom populacijom. 

     U najavi je četvrti roman „Antihristov pakt“.

O romanu:

Triler koji pomera granice paranormalnog u maglovitoj svakodnevnici… Izgubljen u jednoličnom tunelu svojih mračnih misli, Stevan se suočava sa nizom bizarnosti nakon što misteriozni momak, naizgled sasvim sličan njemu po spoljašnosti, a suprotan po unutrašnjosti, ušeta u njegov život.

Novac, blud, skaredne žurke i prelepi, ali zlokobni blizanci koji mu otvaraju ulaz u opskurna dešavanja noćnog grada, upoznavanje sa devojkom koja će izazvati emocije za koje je mislio da ih je davno zakopao, probudiće davno uspavane duhove prošlosti. Onda kada izgubite sebe, šta sve možete da stavite na kocku, ne bi li ste zadržali jedinu stvar do koje vam je stalo?

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ