TELO     07.06.2024.

JASNI SIMPTOMI POREMEĆAJA RADA ŠTITNE ŽLEZDE: Ovako telo šalje signale upozorenja, a mnogi ih zanemaruju

Simptomi poremećaja rada štitne žlezde se ne uočavaju  tako brzo, najčešće ste bez simptoma koji se razvijaju odjednom ili pak polako. Zato je najbitnije da se  informišete. Štitna žlezda je najvažnija i najveća žlezda u ljudskom organizmu.  Svaka ćelija u našem telu ima receptore za signale (hormone) štitne žlezde. Prvi simptomi poremećaja rada štitne žlezde su naglo gojenje ili mršavljenje i to odmah morate proveriti!

Zašto je važna štitne žlezda?

Štitna žlezda kontroliše rad metabolizma. Zato,  poremećaj njenog rada može dovesti do problema sa plodnošću, povišenim krvnim pritiskom, oštećenjem srca, ali i depresijom. Tako da preterano gojenje ili mršavljenje nisu jedini problem koji osoba može potencijalno imati.

Na svakih 1.000 stanovnika, 50 žena i 10 muškaraca imaju poremećaj rada štitaste žlezde!

Simptomi usporenog  i ubrzanog  rada štitne žlezde

Osobe sa ovakvim problemom su usporene, umorne, spava im se ili im je hladno. Pored toga,  naduti su im kapci i to lagano prelazi na celo lice, pa na telo. Sklone su debljenju i nezainteresovane su za okolinu.

S druge strane, ako je reč o ubrzanom radu štitne žlezde kod akutne upale štitnjače, simptomi su gubitak težine, razdražljivost, nervoza, nesanica, brz srčani puls i umor.

Test kod kuće 

Čak i ako nemate simptome, nije loše prevetivno se prekontrolisati i to kod kuće. Spremite čašu vode i stanite ispred ogledala.  Popijte par gutljaja vode i posmatrajte u ogledalu da li se tom prilikom na vratu pojavljuju neke velike promene, poput izbočina ili velikih razlika u veličini. 

Promena načina ishrane kao potpora u rešavanju problema

Zbog poremećaja rada štitne žlezde potrebno je redukovati ishranu. To nikako ne znači da bi trebalo da prestane sa konzumiranjem lekova, već da ishrana doprinosu boljem rezultatu. Postoje određene namirnice koje blagotvorno utiču  kada je ubrzan rad štitne žlezde. To su jagode, kupine, borovnice, maline, ribizle, odnosno bobičasto voće.  A pored toga, pomoćiće vam  vitamin De i omega-3 masne kiseline, ćuretina, piletina  takođe. Ne zaboravite, da  kada uočite bilo kakvu promenu na vašem telu ili smatrate da nešto nije u redu,  obratite se lekaru!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ