GASTRO     21.09.2019.

Presolili ste hranu? Ne brinite, imamo nekoliko odličnih trikova za vas!

So je najosnovniji začin koji u vrlo malim količinama menja ukus hrane od blagog i neukusnog do vibrantnog. Ali šta raditi kada naše jelo, čije smo kuvanje već priveli kraju, presolimo? Tada počinje drama.

Bez brige, prva stvar koju radimo je da odložimo slanik i duboko udahnemo. Opcije su nam sledeće:

1. Dupla porcija

Ukoliko imate sve neophodne sastojke, učinite ono najočiglednije, napravite duplu meru po receptu. Potom presoljenu i neslanu porciju spojite i dobićete željenu kombinaciju.

2. Dodajte još povrća

Dodajte još povrća koje se brzo kuva. Najbolje je neko „zeleno“ povrće: brokoli, spanać, grašak…

3. Napravite prilog

Ukoliko ste presolili jelo koje je sa sosom, onda skuvajte pirinač, pastu ili kinou. Ove namirnice će apsorbovati taj višak soli iz sosa. Za presoljenu supu ili gulaš, uvek možete da dodate krompir koji će „pokupiti“ taj višak soli i onda ga samo pre serviranja izvadite.

4. Razblažite jelo

Uvek možete razblažiti jelo sa vodom, ukoliko je to opcija. Ali vodite računa da ono pri tome ne izgubi ukus. Naime, dodavanjem vode ćete možda rešiti količinu soli, ali ona može ublažiti ostale začine. Zato razmislite o opciji dodavanja sveže iseckanog paradajza ili krema za kuvanje, neutralne pavlake…

5. Pojačajte druge ukuse

Ukoliko ste razblažili jelo sa vodom ili dodali krem za kuvanje ili neko povrće, možete završiti sa jelom koje je sad idealno slano, mada totalno drugačijeg ukusa. Pri kraju kuvanja možete da dodate osušene začine, ali začinske namirnice kao crni i beli luk, đumbir ne možete dodati naknadno ili na kraju. Naime, postoji jedan trik koji potiče iz indijske kuhinje i zove se „tarka“– začini poput luka, đumbira, celera i slično, skuvaju se posebno te se dodaju glavnom jelu tek pri kraju kuvanja.

Prijatno! 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ