ARHITEKTURA I ENTERIJER     27.03.2019.

Pretvorite mali balkon u omiljeno mesto za opuštanje

Ukoliko, dok čitate ovaj tekst, imate pogled na svoj balkon ili terasu koja nema apsolutno nikaku namenu osim toga da bude neka vrsta privremene ostave, vreme je za promenu. Predstavljamo vam najbolje i najpraktičnije ideje koje će vašu terasu potpuno transformisati ne samo u estetskom smislu. Pomoću malih, ali efektivnih trikova, vaš balkon postaće vaše omiljeno mesto za opuštanje i uživanje.

Higijena pre svega

Nema ničeg neprijatnijeg nego kada prostor u kom provodite vreme nije čist, pogotovo ako se nalazite na otvorenom. Pre nego što počnete sa bilo kakvom vrstom radova, najbitnije je da se postarate da vaš balkon bude čist i uredan. Ono što je važno da znate je da, ukoliko redovno održavate ovaj prostor, mnogo lakše ćete ga čistiti i čuvati od spoljašnjih uticaja. Povedite računa o podu, ogradi, prozorima i vratima. Najpre se fokusirajte na čišćenje velikih površina, a zatim manjih. Nema ničeg lepše od održavanog, čistog i urednog balkona. Nakon što ste ovaj deo obavili, sledi zabavan deo posla.

Privatnost

Ukoliko živite u zgradi, često se može desiti da upravo ograda bude ono što čini da vaš balkon ne bude dovoljno privatno mesto na kom možete u potpunosti uživati. Postoje mnogi načini da nekako zakamuflirate ovaj prostor različitim materijalima. Možete koristiti pletene materijale, bambusovu ili neku drugu vrstu trske. Važno je da pronađete materijal koji će vam se dopasti, a istovremeno učiniti da budete zaklonjeni od komšija ili prolaznika.

Kompaktan i praktičan nameštaj

Bez obzira na veličinu balkona, uvek postoji nameštaj koji je moguće prilagoditi ovom prostoru. Kada se radi o malim prostorima, birajte nameštaj svetlijih boja, koji je moguće rasklopiti. Odaberite stolice koje su za nijansu manje od standardne veličine i stolove koji su pre pravougaonog ili kockastog oblika nego okruglog.

Dekoracija

Dekoracija predstavlja deo koji će napraviti najveću razliku u celoj priči. Počnite od odabira interesantnih i udobnih dekorativnih jastučića za stolice, oni će ceo prostor u potpunosti transformisati. Ovaj proces možete nastaviti tako što ćete u uglove balkona ili na ogradu dodati žardinjere ili saksije sa cvećem. Kada se radi o biljkama, vodite računa da odaberete one koje su otporne na visoke temperature i ne zahtevaju previše nege. Kaktusi mogu biti odličan i zanimljiv izbor.

Ono što dodatno može oplemeniti ovaj prostor jeste pregršt raznih opcija kada se radi o osvetljenju. Budite kreativni, postavite na sto nekoliko sveća različitih oblika i veličina. Dodajte kuglice sa lampicama na neki od zidova ili na pod.

Ukoliko želite da balkon deluje još ušuškanije, uvek možete na pod staviti neku vrstu podloge, malog tepiha ili krpare. Za manje prostore birajte materijale koji su neobičnih oblika i pastelnih boja. Ne zaboravite da na vaše buduće omiljeno mesto dodate neko tanko ćebe koje će, i te kako, biti od koristi u prohladnim noćima.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ